– Vi har lenge snakket om kvinnehelse, og det med god grunn. Men nå må vi også rette blikket mot hvordan menn eldes – og hvordan det påvirker dem fysisk, psykisk og sosialt, sier Anna Helle-Valle, festivalsjef.
Hun representerer Aldring og helse, som sammen med GC Rieber-fondene, Bergen kommune, Bergen Nasjonale Opera, Litteraturhuset i Bergen, Universitetet i Bergen og over 30 andre partnere står bak dette unike samarbeidet.
Gjennom vinteren har Anna og faren, Trond-Viggo Torgersen, invitert gjester i tyveårene inn i podkasten Generasjons studio for å utforske fordommer og forskjeller, men også hva man kan lære av hverandre på tvers av generasjoner.
– Samtalene har gitt oss mange fine oppspark og ideer til arbeidet med årets festival, sier Anna.
Flere alvorlige sider
Temaet for årets generasjonsfestival er menns aldring, et felt som i liten grad har fått oppmerksomhet, til tross for alvorlige funn.
Statistikk viser at eldre menn blant annet topper selvmordsstatistikken. Mange opplever tap av rolle, identitet og tilhørighet når de går ut av arbeidslivet eller mister en livspartner. Overdødelighet blant menn med høy sosioøkonomisk status etter tap av ektefelle er blant eksemplene festivalen ønsker å sette søkelys på.
– Dette handler ikke bare om helse i snever forstand, men om hvordan menn lever og håndterer endringene som kommer med alderen. Vi ønsker å åpne samtalen om ensomhet, psykisk helse og omsorg. Vi skal også ha en egen samtale om vennskap, og betydning av det, sier Anna.

Kultur og helse – i samspill
Generasjon-festivalen har på kort tid etablert seg som en viktig tverrfaglig møteplass. Anna Helle-Valle mottok i fjor Brobyggerprisen fra Norsk publikumsutvikling for sitt arbeid med festivalen som lager nye koblinger mellom helse og kultur. Dette arbeidet videreføres i år, med et mangfoldig program og nye arenaer.
– Vi tror at løsningene på mange av våre store samfunnsutfordringer ligger i samarbeid på tvers – mellom fagområder, generasjoner og institusjoner, sier hun.
Blant årets høydepunkter finner vi ellers:
- Samarbeid med Kirkens Bymisjon, med flere lavterskeltilbud i Korskirken, deriblant morgenrave med Rise&Rave, åpen jam, konsert i samarbeid med Bergen kommune og Bergen Nasjonale Opera, og festivalmiddag laget av Michelin-kokk Christoffer Haatuft
- Mesterklasseserie omhjemmedød, livskriser, omsorgssang, og gleder og hverdagshåp
- Fortellerverksted for menn, i samarbeid med KODE, inspirert av Edvard Munchs tematisering av kjærlighet, sjalusi og død. En unik mulighet for menn til å møtes for å snakke om følelser og et rom for å lære noe, oppleve noe og ha samtaler om disse på tvers av generasjoner.
- Miljø og byutvikling. På Bergen Offentlige Bibliotek inviteres det til samtaler om aldringsvennlig by og om hvordan generasjonene kan kjenne større solidaritet, blant annet når det gjelder miljøvern.
- Allsang på Torgallmenningen i samarbeid med Festspillene med Herborg Kråkevik og Gabriel Fliflet, ledet av kormester Håkon Matti Skrede fra Bergen Nasjonale Opera, med bidrag fra Møhlenpris skolekorps, KORFUH og Kor Før’de.
Professorer emeriti og menneskerettigheter
Et nytt og originalt innslag er en forskerstafett bestående utelukkende av professorer emeriti, som festivalen ønsker å løfte frem som en ressurs.
– Universitetene har en verdifull ressurs i sine pensjonerte professorer som har større potensiale enn det som synliggjøres i dag. Jeg mener de eldre er en del av innovasjons- og omstillingskraften vi trenger inn i denne nye demografiske situasjonen. Vi bør utforske hvordan seniorbefolkningen er en del av løsningen – ikke problemet, sier Anna.
– Festivalen viderefører også fokuset på eldres menneskerettigheter. Psykologer, advokater og leger samles i en felles samtale for å se hvordan fagmiljøene bedre kan samarbeide for å styrke rettighetene til eldre – særlig eldre med behov for hjelp og beskyttelse.
En festival for alle
Festivalen er gratis og åpen for alle, og det legges stor vekt på å skape inkluderende rom for samtale, læring og opplevelse – på tvers av alder, kjønn, bakgrunn og livssituasjon.
Programmet slippes utover våren, og publikum kan allerede nå gå inn og hente ut gratisbilletter til arrangementene 23. mai.
– Vi håper at festivalen kan gi både kunnskap, inspirasjon og bidra til endring av praksis. Det handler om hvordan vi eldes – og hvordan vi kan forstå hverandre og ha det godt sammen på tvers av kjønn, roller og generasjoner, sier Anna.