Dette er et deltakerstyrt kurs, som tar utgangspunkt i den enkeltes kunnskap og ønske om å lære om aldring, helse, aktiviteter og kosthold.
Flere kurs i 2018
«Meg og min alder» startet som et pilotprosjekt, og pågår ut 2018. Kommende høst holder Aldring og helse kurs på Karmøy og i Asker.
Her finner du ytterligere informasjon om kommende kurs og om prosjektet.
Jeg har lyst til å lære mer om hva som skjer i kroppen når jeg blir eldre.
Den siste tiden har det vært økt fokus på at helse og omsorgstjenester ikke er individuelt tilpasset, og at personer med utviklingshemming har vansker med å formidle helsesvikt.
For å oppnå suksess på disse områdene, er det i mange tilfeller økt kunnskap og tilpasset kommunikasjon som er nøkkelen!
Tilbyr seniorkurs i flere kommuner
En sykepleier og en vernepleier fra Nasjonalt senter for aldring og helse, har derfor besøkt 7 av landets kommuner og holdt seniorkurset «Meg og min alder» for innbyggere som har utviklingshemming.

Foto: Martin Lundsvoll
Jeg vil lære mer om overgangsalder.
Ved hjelp av konkreter som briller og tannbørste, samt praktiske øvelser, film, bilder og historiefortellinger har deltakerne gjennom 2 kursdager og totalt 6 timer hørt om normal aldring, symptomer på sykdom og aktiviteter som bidrar til å opprettholde god helse i eldre år.
Hvordan snakker du med fastlegen eller nære personer hvis du har helsebekymringer? Hva betyr det å være pensjonist, og vil du ha hjelp til å planlegge fremtiden? har også vært temaer på flere av kursene.
Denne skal jeg henge opp på veggen.
Når er man egentlig gammel «nok» til å være med på et seniorkurs?
På disse kursene har aldersspennet vært fra 31 til 70 år. Av totalt 62 deltakere var gjennomsnittlig alder 53,5. Alle har fått kursmateriell og kursbevis. Kanskje tar noen av deltakerne dette frem igjen når de kommer hjem? Ser på bildene, leser og snakker om helse og aldring med venner, familie, omsorgspersoner og fastlegen.
Flere av deltakerne har aldri tidligere vært på kurs, og tar, for aller første gang, stolt imot et kursbevis.
I vår kommune er kurset et startskudd for fokus på temaet i tiden fremover.

Foto: Lene Kristiansen.
Det tyder på at både deltakere og tjenesteområder som gir helsehjelp til personer med utviklingshemming, har personlig og faglig nytte av «Meg og min alder».
Enkelte deltakere tar nye helsevalg etter kurset.
Les også: Er eldres helse blitt hot?
Avdekket et behov for seniorkurs
Samtaler med kursdeltakere har avdekket at det er et stort behov for å snakke med personer som har utviklingshemming om grunnleggende områder innenfor temaet. Det viser seg at flere ikke har diskutert dette med noen tidligere, fordi de ikke vet hvordan de skal prate om aldring og egen helse, eller fordi ingen har etterspurt kunnskapen.

Hvis du er helseløs når du blir gammel, da blir du ikke gammel.
Når alle deltakerne sier at de har lært noe nytt på kurset, nærmest alle hevder at de vil snakke med noen om det de har lært, og 2/3 av deltakerne forteller at de vil begynne å gjøre noe annerledes nå som de har lært om aldring og helse, da er nøkkelkriteriene kunnskap og tilpasset kommunikasjon mulig å oppnå.
Flere innbyggere må få samme mulighet for deltakelse på seniorkurs også i fremtiden!
Dette blogginnlegget ble første gang publisert på bloggen til Ekspertsykehuset