Nasjonalt forskningsprosjekt om dagaktivitetstilbud
Artikkelen er basert på funn fra det fireårige nasjonale forskningsprosjekt «Effects and cost of a day care centre programme designed for people with dementia – a 24 month controlled study» (ECOD). Her har forskerne undersøkt effekten av og kostnadene ved tilrettelagte dagtilbud for personer med demens, noe det er forsket lite på til nå.
I prosjektet er det brukt både kvantitative og kvalitative metoder for å finne svar på effektene av dagtilbud for denne gruppen. Det ble blant annet gjort en kontrollert studie der en sammenlignet en gruppe hjemmeboende brukere av dagtilbud og deres nærmeste pårørende med en kontrollgruppe som ikke hadde tilgang på et slikt tilbud.
Prosjektet er finansiert av Norsk forskningsråd.
Nå viser ny og omfattende forskning at selv om dagtilbud både gir bedre livskvalitet for brukerne og trygg og god avlastning for pårørende, så er det ikke slik at tilbudet nødvendigvis utsetter behovet for sykehjemsplass.
– Vi kan ikke påvise at dagtilbud utsetter behov for sykehjem, sier Anne Marie Mork Rokstad, forsker ved Aldring og helse, som har forsket på dette sammen med flere andre i et stort forskningsprosjekt (se faktaboks).
Positive erfaringer
– Kanskje dagtilbud til og med fremskynder det å komme på sykehjem? Våre funn kan tyde på det. Sammenligner vi funnene fra denne studien med tidligere studier finner vi dessuten at resultatene ikke skiller seg vesentlig ut.
Rokstad forteller at en av grunnene til en slik fremskyndelse kan være at pårørende holder igjen på innleggelse på sykehjem når det ikke har vært et dagtilbud for personer med demens tilgjengelig.
Intervjuer med pårørende viser at de opplever at et dagtilbud gir avlastning og øker deres motivasjon for å gi omsorg. Men samtidig kan støtte og positive erfaringer med å inkludere kommunale tjenester i den daglige omsorgen medvirke til at de med større trygghet også vurderer sykehjem som et alternativ.
– Positive erfaringer med at andre gir god omsorg til personen med demens kan dermed moderere motforestillingene mot å søke sykehjemsplass, sier Rokstad.
Innholdet i tilbudet er avgjørende
– Det ligger også et ønske hos de ansatte i det å gi støtte til de pårørende blant annet i prosessen med å søke om sykehjemsplass. Da gruppene i dagtilbudet ofte ikke er inndelt etter funksjonsnivå, kan helsepersonellets ønske om å ha grupper som fungerer godt sammen gjøre at de vil være behjelpelige med å få dem med lavere kognitivt og praktisk funksjonsnivå inn på sykehjem.
Når det gjelder målet om en utsettelse av sykehjemsplass, så mener hun det er innholdet i dagaktivitetstilbudet som er avgjørende for å få dette til.
– Det er det som gjøres av aktiviteter i dagtilbudet, og differensiering etter hva brukerne klarer å få til, som vil ha betydning for om vi kan forvente at dagtilbudet utsetter behovet for sykehjemsplass, sier hun.

Illustrasjonsfoto: Martin Lundsvoll/Aldring og helse
Mer differensiert tilbud
Tilbudet bør bli mer differensiert med tanke på ulikt funksjonsnivå og symptombilde hos brukerne.
– I tillegg til trivselsskapende tiltak og hyggelige aktiviteter er det potensiale for å gi mer hukommelsesstimulerende terapi og trening, for å ivareta og forbedre hukommelse, samt fysisk og praktisk funksjonsnivå.
Det er trolig også et uutnyttet potensial for større fleksibilitet i åpningstider i dagtilbudene, tilgjengelig tilbud i helger og høytider, kombinasjon med avlastning på natt og tettere oppfølging av pårørende.
Forskningen viser at andre forhold har større betydning for sykehjemsinnleggelse enn om de har et dagaktivitetstilbud eller ikke, som for eksempel pårørendes helse og symptombildet hos personen med demens. Mange studier påpeker at dagtilbudet ofte gis for sent i demensforløpet.
– Personene har allerede ganske langtkommen demens når de får tilbudet, og pårørendebelastningen er stor. Graden av demens og hvor stort hjelpebehov de har, viser seg å være avgjørende, sier hun.

Foto: Martin Lundsvoll
Referanser
-
Rokstad AMM, Engedal K, Kirkevold Ø, Benth JS, Barca ML, Selbæk G. The impact of attending day care designed for home-dwelling people with dementia on nursing home admission: a 24-month controlled study. BMC Health Services Research, 2018; 18:864
Rokstad AMM, Engedal K, Kirkevold Ø, Benth JS, Barca ML, Selbæk G. The association between attending specialized day care centers and the quality of life of people with dementia. International Psychogeriatrics, 2017; 29 (4) 627-636
Tretteteig S, Vatne S, Rokstad AMM. The influence of day care centres designed for people with dementia on family caregivers – a qualitative study. BMC Geriatrics 2017; 17(5)