Personer med utviklingshemming har i mange tilfeller dårligere helse enn funksjonsfriske.
Studier viser at årlige helsekontroller av voksne og eldre med utviklingshemming har stor effekt.
Helsekontrollene avdekker udiagnostiserte tilstander, alt fra alvorlige lidelser som kreft, hjertesykdom og demens, til tilstander som nedsatt hørsel og syn som er mer vanlig.
Regelmessige helsekontroller er et viktig helseforebyggende tiltak for personer med utviklingshemming. Det vil gi en bedre helseoppfølging av hver enkelt, og en mulighet til å fange opp tegn på funksjonsfall eller sykdommer så tidlig som mulig i forløpet. Forebyggende helsearbeid er viktig, og kan spare den enkelte for unødige lidelser og samfunnet for unødvendige utgifter.
I perioden 2009-2012 har vi gjennomført prosjektet Helsesjekk ved utviklingshemming. Prosjektet ble finansiert av Helsedirektoratet og prosjektgruppen har bestått av:
Astrid Edland, nevrolog og prosjektleder
Stine Skorpen, spesialsykepleier og prosjektleder
Jarle Eknes, spesialpsykolog og prosjektmedarbeider
Det er utviklet anbefalinger for årlige helsekontroller av voksne (over 18 år) og eldre personer med utviklingshemming. Anbefalingen er samlet i en sjekkliste for årlige helsekontroller hos fastlegen. Sjekkliste er tilgjengelig på papir og i en elektronisk utgave (popup-løsning for pc). I tillegg er det utviklet informasjonsmateriell og huskelister for annet helsepersonell som er involvert i en helsekontroll er av personer med utviklingshemming hos fastlegen.
Informasjonsmaterialet som er utviklet i prosjektet kan lastes ned herfra.
Noe informasjon vil være den samme under ulike kategorier.