
Aldring og helse
Frivillig arbeid fremmer grunnleggende omsorgsverdier og øker tillit og samhold i samfunnet, og er til glede for både mottakere og frivillige. Men frivillighet gror bare frem på de frivilliges egne premisser. Ingen kan kreve at folk engasjerer seg hvis ikke de vil, skriver professor Rolf Rønning i forordet til «Frivillighet i omsorgssektoren».
Han påpeker at frivillighet kan være krevende for et hjelpeapparat som fungerer på helt andre premisser. Her premieres gjerne profesjonalitet og faglighet mens de frivillige er amatører. Denne boka gir konkrete eksempler på nye tiltak som er til glede for hjelperne og de hjelpetrengende, og inviterer samtidig til refleksjon over de dilemmaer som kan oppstå. Det er denne vekselvirkningen som kan bringe oss videre på dette feltet, fortsetter Rønning.
Forfatterne identifiserer hva som er viktig i samarbeidet med frivillige i omsorgssektoren, og hva som kan fremme samarbeidet. Her står konkrete tiltak som en frivillighetsplan, avgrensede og definerte frivillige oppgaver, god kommunikasjon og utvikling av «mottagerkultur» overfor frivillige i kommunene sentralt.
Boka beskriver mange konkrete tiltak fra samarbeid mellom frivillige i omsorgssektoren i seks kommuner i Hordaland. Det være seg tiltak overfor eldre med funksjonshemminger eller psykiske lidelser i sykehjemmene eller hjemme, eller tiltak rettet mot integrering av barn og voksne med minoritetsetnisk bakgrunn i lokalsamfunnet.
På Stord sykehjem driver frivillige, sykehjemmet og kommunen Kafé Treffpunkt som er en felles møteplass for personer med demens, pårørende og de ansatte. Her kan pårørende se at det er flere som er i samme situasjon. For de frivillige betyr det mye at de ser gleden til personen med demens og deres pårørende. Et slikt tilbud er med på å styrke samarbeidet mellom frivillige og Stord kommune.
Os Rotary Club, Os videregående skole og frivillighetssentralen har flere ganger arrangert «Villmarkstur» for eldre med bevegelseshemning. På en øy i skjærgården er det tilrettelagt for de eldre med stier, ramper, brygge, utegrill, ildsted og gode fiskeplasser. Beboerne på Luranetunet og Gamleheimshagen sykehjem blir hentet i busser, og fraktet til øya med en båt som Os Rotary disponerer. Elever og lærere fra Os videregående skole ordner mat og grilling, kaffe på bål og kaker. Det å komme ut i naturen gjør godt for de eldre, og de får seg en utfordring. Frivillighetssentralen betaler for de frivillige og dekker 50 prosent av reisekostnadene for de eldre.
Boka viser bredden, frodigheten og oppfinnsomheten i frivillighetssektoren. Den presenterer også fagartikler om ulike sider ved frivillig innsats i omsorgssektoren.