Fremtidens demensomsorg: Betydningen av godt lederskap

Skandinavisk lederkonferanse om demens i Oslo ble arrangert forrige uke. – Den viktigste møteplassen for ledere i eldreomsorgen i de skandinaviske landene er av større betydning enn noen gang, sier fagsjef kognisjon og demens i Aldring og helse, Anne Marie Mork Rokstad. Følg med her og på sosiale medier.

Konferansen ga faglig påfyll for å tenke fremtidsrettet, og var inspirerende i arbeidet som leder i helse- og omsorgstjenesten. Det var den sjette i rekken.

Mange spennende temaer om demens for over 200 påmeldte ledere i eldreomsorgen i Norge, Sverige, Danmark, Færøyene og Island.

Erfaringer med å leve med demens – Demenslinjen og brukerrepresentanter

Stine Hynne (t.h.) jobbet som lege i NAV da hun fikk diagnosen Alzheimers sykdom. Under skandinavisk lederkonferanse om demens holdt hun og veileder Marianne Næss fra Nasjonalforeningen for folkehelsen et foredrag om Hynnes erfaringer. Foto: Bente Wallander.

Kan Personsentrert observasjons- og refleksjonsverktøy (PORT-metoden) være et egnet verktøy for å utvikle personsentrert praksis?

Hvordan kan vi skape en kultur for personsentrert omsorg for personer med demens? Fagsjef for kognisjon og demens i Aldring og helse, Anne Marie Mork Rokstad hadde workshop for skandinaviske ledere i helse- og omsorgstjenestene.

Engasjerende forelesere

Konferansens dag 2 ble innledet med to parallelle work-shops, hvorav den ene med Anne Marie Mork Rokstad. Etter en liten pause tok deltakerne nok en gang del i hver sin parallellsesjon. Den ene dreide seg om hjemmebaserte tjenester, den andre om multikulturelt arbeidsmiljø.

Fremtidens demensomsorg og ledernes viktige rolle

Den anerkjente professoren Dawn Brooker var i sitt foredrag opptatt av fremtidens omsorg for personer med demens, og ledere som er framtidsrettet i møtet med de nye utfordringene.

Glimt fra første dag

I løpet av de to dagene konferansen varte, ble sentrale temaer vektlagt, som personsentrert ledelse. Åpningsforedraget mandag ble holdt av professor emerita Dawn Brooker. Brooker har lang fartstid som klinisk psykolog innen helse- og sosialomsorg. Hun var direktør for Association for Dementia Studies ved University of Worcester i en årrekke før hun nå er blitt pensjonist. 

Hvordan ivareta de ansatte?

Konferansen rettet også søkelyset på ivaretakelse av personalet.  

– Å rekruttere, utvikle og beholde godt kvalifisert personale, som kan sikre trygge og gode tjenester til personer med demens og deres pårørende, vil være en av de største utfordringene i årene som kommer. Lederkonferansen setter søkelys på hvordan ledere kan jobbe målrettet for å oppnå dette, sier Mork Rokstad. 

Deltakerne fikk mulighet til å dele egne erfaringer i en posterutstilling, og var invitert til dialog og diskusjon i workshops og parallelle sesjoner.

– Å møtes, dele erfaringer og bli inspirert gjennom kollegial støtte fra andre ledere innen samme felt står helt sentralt, sier Mork Rokstad, som selv holdt foredrag under lederkonferansen.

Programmet var utviklet av en felles skandinavisk programkomite med deltakelse fra Svensk demenscentrum, Nasjonalt videnscenter for demens i Danmark og Nasjonalt senter for aldring og helse i Norge.

Du finner mer om Skandinavisk lederkonferanse her