Søvnforstyrrelser er en vanlig plage i befolkningen. Det kan oppstå sekundært til andre lidelser, for eksempel depresjon, overvekt, eller smertetilstander, men søvnforstyrrelser kan også øke risikoen for annen sykdom.
Bakgrunn
De siste årene har flere studier rapportert en assosiasjon mellom søvnforstyrrelser og økt demensrisiko, og det er funnet forhøyede nivåer av demensrelaterte biomarkører i blod og spinalvæske hos folk som sover dårlig. Det er flere biologiske mekanismer som kan forklare en sammenheng mellom søvnforstyrrelser og demensrisiko. Blant annet er det slik at rensessystemet i hjernen er mest aktivt når vi sover. Man kan derfor se for seg at søvnforstyrrelser fører til opphopning av skadelige avfallsstoffer som leder til nerveskade og sykdomsutvikling.
Til tross for en gryende enighet om at søvn er viktig for kognisjon og hjernehelse, er resultater fra studier på søvnforstyrrelser og demensrisiko sprikende, og det er fremdeles flere uavklarte spørsmål. Når i livet kan søvnforstyrrelser påvirke demensrisiko? Er noen grupper spesielt sårbare? Og hvilke søvnforstyrrelser har størst påvirkning?
Disse spørsmålene er det viktig å avklare, fordi søvnforstyrrelser er mulig å behandle. Skulle det vise seg å være en reell sammenheng mellom søvnforstyrrelser og demensrisiko, vil søvnhelse være et effektivt angrepspunkt i fremtidens demensforebyggingsarbeid.
Mål
I denne studien vil vi bruke befolkningsdata fra Helseundersøkelsen i Nord-Trønderlag (HUNT) til å studere hvordan søvnforstyrrelser og søvnlengde gjennom voksenlivet påvirker demensrisiko, kognisjon og nivåer av demensrelaterte biomarkører. Studiepopulasjonen er deltakere over 70 år ved HUNT4 (2017-2019), og for disse deltakerne vil vi ha en oppfølgingstid på opp til 39 år. Vi skal undersøke om timing og forløp av søvnforstyrrelser og søvnlengde har noe å si for utfallene, og om enkelte grupper er spesielt utsatt, eksempelvis på grunn av kjønn eller genetisk risikoprofil. På den måten vil studien kunne bidra til utarbeidelse av generelle og individspesifikke råd hva gjelder demensforebygging.