Bakgrunn:
Det er behov for å bedre forstå hjerte- og lungerednings (HLR) status blant personer som bor på bo- og behandlingshjem i Norge. Hvordan blir HLR-status påvirket av kjønn, alder, funksjonsnivå, hjelpebehov, kognitiv funksjon, familieforhold og type hovedkontakter de har?
Hva er HLR-status?
“Kommunens helse- og omsorgstjeneste og spesialisthelsetjenesten skal legge til rette for at helsepersonell gjør forhåndsvurdering av hjerte-lunge-redning (HLR) hos pasienter med forventet begrenset levetid. Beslutning om å avstå fra hjerte-lunge-redning (HLR-) tas av legen med behandlingsansvar i samråd med helsepersonell som kjenner pasienten. Vurderingen må omfatte pasientens totalsituasjon her og nå, og antatt mulighet for overlevelse ved HLR, gjenværende funksjon og livskvalitet etter HLR.”
Kilde: https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/begrensning-av-livsforlengende-behandling-horingsutkast/saerlig-om-hlr-minus/legen-med-behandlingsansvar-bor-avklare-om-hjerte-lunge-redning-skal-iverksettes-ved-hjerte-eller-respirasjonsstans.
Formål
Vi ønsker å bruke data fra bo og behandlingshjem i Oslo for å se på hvordan behandlingsavklaring og da særlig HLR (Hjerte- og lungerednings) status blir påvirket av funksjon, hjelpebehov, kognitiv funksjon, alder, kjønn og ekteskapelig status.
HLR inngår i behandlingsavklaringskartleggingen som skal gjøres og journalføres ved flytting til- eller innleggelse på sykehjem. Viktigheten av dette har blitt enda tydeligere med koronapandemien, og er understreket av Helsedirektoratet i veilederen til alle sykehjem, hvor det står at man skal ha en oppdatert og journalført behandlingsavklaring for hver enkelt beboer.