Fall hos eldre kan forebygges! Nå skal det utvikles støttemateriell for å bidra til at anbefalingene fra oppdaterte Nasjonale faglige råd om fallforebygging kan bli tatt i bruk.
Bakgrunn
Fall er den hyppigste ulykken som rammer eldre mennesker, og risikoen for å falle stiger med alderen. Det er anslått at en tredjedel av befolkningen over 65 år faller minst en gang hvert år, og har man først hatt et fall øker risikoen for å falle igjen. Falltendens er nært knyttet opp til grad av funksjonssvikt. Årsakene til fall er komplekse, og kan blant annet omfatte svekket balanse og styrke, redusert syn, underliggende sykdommer, underernæring, legemidler eller rusmiddelbruk. Mange av de svakeste eldre bor på sykehjem og her ser man fallhendelser er særlig hyppig; over halvparten av beboerne faller i løpet av ett år.
Fallulykker hos eldre er forbundet med høy mortalitet. Kombinasjonen av naturlige aldersforandringer, ledsagende sykdommer og legemiddelbruk, gjør at eldre i høyere grad pådrar seg alvorlig skade ved ett fall. De fleste fall skjer stort sett i hjemmet og fra egen høyde, og skadeomfanget kan varierer fra små blåmerker til varige plager og funksjonsnedsettelse. I ytterste konsekvens dødsfall. For mange kan det bety begynnelsen på en katastrofe, og innebære betydelig redusert livskvalitet. Frykten for nye fall kan også resultere i at mange eldre reduserer sitt aktivitetsnivå, og dermed får begrenset mulighet til mobilitet, opplevelser og sosial kontakt.
Et fall kan derfor ha store konsekvenser både for enkeltpersoner, pårørende og helsevesenet. I 2019 var fall den nest mest dyreste helsetilstanden i Norge, med behandling av hoftebrudd som spesielt kostnadskrevende. Norge er på verdenstoppen når det gjelder hoftebrudd, med ca 9000 brudd hvert år. Prognosen er alvorlig, og medfører høy overdødelighet, ofte økt pleiebehov, nedsatt selvstendighet og i mange tilfeller behov for sykehjemsplass. Med den aldrende befolkningen er det forventet at antall hoftebrudd vil fordobles innen 2050.
De omfattende konsekvensene av fall gjør forebygging til en viktig prioritet. Forebygging krever ressurser, men på sikt kan det bidra til bedre folkehelse og redusere belastningen på helse- og omsorgstjenesten. Innsats må rettes både mot å forebygge fall, men også mot konsekvensene av fallet. Nye nasjonale råd (NFR) om fallforebygging hos eldre har blitt oppdatert med nytt kunnskapsgrunnlag og peker på de viktigste tiltakene.
Målsetting
Prosjektet skal med utgangspunkt i de nasjonale rådene utvikle implementeringsstøttende materiell knyttet til forebygging av fall hos eldre. Hensikten er å bidra til økt bevissthet og kompetanse blant helse- og omsorgspersonell om risikofaktorer og hvordan forebygge fall, slik at anbefalingene fra NFR kan bli tatt i bruk i helse- og omsorgstjenesten for hjemmeboende eldre og på institusjon.
Metode
Våren 2025 planlegges en årlig fallforebyggende dag, for å sette fokus på fall og fallforebyggende tiltak. Det skal utvikles en nettside hos Aldring og helse med ulike former for informasjonsmateriell som tekst om relevante temaer knyttet til fall og fallforebygging, ulike type informasjonsvideo rettet mot helsepersonell som jobber i hjemmetjenesten, institusjon og fastlegekontor og tilganger til aktuelle kartleggingsskjema. Det planlegges videre å utarbeide en brosjyre for de eldre om fallforebygging.