
Foto: Stortinget/Terje Heiestad
– Vi håper på flertall for forslaget, som både dreier seg om helsefremmende og forebyggende arbeid og bedre diagnostisering og behandling av psykisk syke eldre. Statsråden har gitt sitt svar, nå skal komiteen behandle saken, sier stortingspolitiker Tove Karoline Knutsen (Ap).
Eldres helse overses
Psykiske plager og sykdommer utgjør en stor del av sykdomsbildet i Norge. Opp mot 50 prosent av befolkningen kan ifølge prognosene utvikle psykiske helseplager i løpet av livet, og mange vil trenge helsehjelp. At også eldre lider av psykiske sykdommer har etter de fem Ap-reprentantenes mening ikke fått tilstrekkelig oppmerksomhet i det offentlige ordskiftet.
– Når det vanlige hverdagslivet med travel yrkesaktivitet tar slutt, skjer det mange endringer også på det private plan. Du mister det nettverket du hadde i arbeidslivet, kanskje dør også noen av dine nære. Mange mestrer disse årene fint på egen hånd, for andre kan alle omveltningene bli vel tøffe, sier Tove Karoline Knutsen.
En samfunnsutfordring
Verdens helseorganisasjon (WHO) anslår at psykiske lidelser i 2020 vil stå for den tyngste sykdomsbyrden i vestlige land. I Norge utgjør de samfunnsmessige kostnadene ved psykiske sykdom i dag et sted mellom 60 og 70 milliarder kroner årlig, i tillegg til de belastningene lidelsene innebærer for den som er syk og familien. I løpet av 50 år vil antallet 65-åringer i Europa dobles, og antall 80-åringer øke med mer enn hundre prosent.
«Dette innebærer nye utfordringer for samfunnet. Hvordan skal vi kunne yte god helsehjelp, bistand og støtte til de eldre? Opptrappingsplanen for psykisk helse (1998–2008) bidro til å rette oppmerksomhet mot psykisk sykdom. Det kommunale psykiske helsearbeidet ble på flere områder vesentlig styrket, men det er fortsatt store forskjeller i tilbudene mellom kommuner og SINTEF Helses evalueringsrapport (2008) fastslo at det fort-satt var behov for bedre kommunale tjenester på feltet psykisk helse», påpeker forslagsstillerne.
Må tenke nytt
– Vi er nødt til å ha en annen tilnærming til eldres psykiske helse, mener Tove Karoline Knutsen:
– Oppgaven vil ligge i å forebygge og drive godt folkehelsearbeid, slik at eldre mennesker kan bevare både den fysiske og psykiske helsen og så lenge som mulig kunne leve gode, selvstendige liv.
Aps komitémedlemmer tar til orde for et løft i kommunehelsetjenesten for eldres psykiske helse.
– En tydelig styrking av kompetansen for diagnostisering av psykisk sykdom hos eldre mennesker må til, det må også til en satsing på gode, riktige og tilpassede behandlingstilbud til eldre med psykiske lidelser. Helsefremmende og forebyggende arbeid må sees i sammenheng med muligheter for aktivitet, opplevelser, sosialt fellesskap og en meningsfylt hverdag.
– Vi har mye å tjene på god samfunnsplanlegging, å tenke nytt og annerledes. Det kan forhindre at eldre får depresjoner, og at fokus dreies mot riktig behandling når det først skjer, mener Knutsen.