Det er foreløpig uklart om solgte næringsmidler som er beregnet til å
supplere et vanlig kosthold (kosttilskudd), urter eller spesifikke matvarer kan
forebygge eller forsinke kognitiv svikt, mild kognitiv svikt (MCI) eller
Alzheimers demens. Allikevel tilbys det stadig flere kosttilskudd som angivelig
skal gi god hjernehelse.
En nyere litteraturgjennomgang har gjennomgått nåværende evidens for
effekt og skadevirkninger av kosttilskudd som skal forebygge eller forsinke
kognitiv svikt, mild kognitiv svikt (MCI) eller Alzheimers demens blant voksne
personer med normal kognisjon eller MCI.
Både randomiserte og ikke-randomiserte kontrollerte intervensjonsstudier
av voksne personer med normal kognisjon eller MCI ble inkludert. I slike
eksperimentelle undersøkelser fordeles deltakere til behandlings- og
kontrollgrupper, for å dokumentere effekt av en bestemt behandling, som her med
ulike kosttilskudd. Oppfølging måtte vare i minst 6 måneder, og studien måtte
rapportere på insidens av MCI, demens eller kognitiv prestasjon. Av totalt 56
unike identifiserte studier ble 18 studier ekskludert med fare for partiskhet
fra industrien.
Totalt 38 studier ble vurdert. Studiene sammenliknet kosttilskudd med placebo
eller andre kosttilskudd. Felles var at de hadde kort oppfølgingstid og en høy
andel frafall underveis. Få studier rapporterte på kliniske utfall av MCI og
Alzheimers demens, men rapporterte utfall med ulike definisjoner av kognitiv
svikt. Eventuelle skadevirkninger av kosttilskudd var sjeldent rapportert
Basert på denne litteraturgjennomgangen er det ikke evidens for å
anbefale kosttilskudd for å forebygge kognitiv svikt blant voksne personer med
normal kognisjon eller MCI.
Referanse
-
Butler M, Nelson VA, Davila H, Ratner E, Fink HA, Hemmy LS, McCarten JR,
Barclay TR, Brasure M and Kane RL. Decline, Mild Cognitive Impairment, and Clinical Alzheimer-Type
Dementia: A Systematic Review. Ann Intern Med. 2018;168(1):52-62.