En film på samisk språk for deg som har en mamma eller pappa med demens

Nå lanserer Aldring og helse filmen «Hvem ser meg?» på nordsamisk språk, for deg som har en mamma eller pappa med demens. Filmen er også kommet på lule- og sørsamisk.

Kirsti Hotvedt
Prosjektkoordinator: Kirsti Hotvedt koordinerer pårørendesatsningen i Aldring og helse.
Foto: Martin Lundsvoll.

Vi antar at det i Norge er over 4000 yngre personer med demens. Mer enn en fjerdedel av dem har barn under 18 år når sykdommen starter, sier prosjektkoordinator i Aldring og helse, Kirsti Hotvedt.

«Hvem ser meg?» er en animasjonsfilm som handler om en jente som har en mamma med demens. Jenta formidler noen av tankene som kan dukke opp når en av foreldrene plutselig forandrer seg uten at barnet forstår hvorfor. I løpet av filmen gir kosedyret hennes, uglen «Huske», trøst og hjelp og forteller henne om demens.

Filmen er en del av nettstedet hvemsermeg.no som er tilrettelagt for barn. Her kan barn møte «Huske», som formidler mange ting de kanskje lurer på om demens. «Huske» forteller også sin historie og synger sin egen sang. Her finnes lenker til steder å ta kontakt med, og til informasjon om en sommerleir, som har vært arrangert årlig.

– I tillegg til å være rettet mot barn, er dette også en film som foreldre, helsepersonell eller andre ressurspersoner kan bruke i kommunikasjon om demens med barn, sier Hotvedt.

I 2016 fikk filmen «Gullblyanten 2015», og i 2016 vant filmen også to priser i «Cannes Corporate Media & TV Awards».

Det er i et samarbeid med Nasjonalforeningen for folkehelsen, at Aldring og helse har hatt ansvaret for produksjonen av filmen, på oppdrag fra Helsedirektoratet, som en del av pårørendetiltakene i Demensplan 2015 og 2020.