Antallet eldre med utviklingshemming vil øke betydelig i Norge i tiden fremover. Flere enn før vil dermed også få aldersrelaterte sykdommer, inkludert demens. Mens noen studier tyder på at personer med utviklingshemming har en forhøyet risiko for å utvikle sykdommen vet vi at personer med Downs syndrom har en særlig høy risiko. Imidlertid er det ingen enighet i Norge eller internasjonalt om hvilke diagnostiske prosedyrer som skal brukes ved mistanke om demens blant personer med utviklingshemming. En spørreundersøkelse blant norske kommuner viser at opptil 83% av personer med utviklingshemming, hvor det var mistanke om demens, ikke har blitt utredet. Noe som skyldes både at tidlige tegn på demens er vanskelig å identifisere og det er gjort svært lite forskning på dette.
Hensikt:
Prosjektets mål er å utvikle rutiner og prosedyrer for hvordan en best mulig kan samhandle mellom personer med utviklingshemming, deres nærpersoner, kommunale tjenesteytere, fastleger og spesialisthelsetjenesten ved tidlige tegn på mulig demensutvikling.
Metode:
Det er en kvalitativ studie med en intervjuundersøkelse basert på metoden Grounded theory, en metode som er godt dokumentert når man i kvalitativ forskning har som hovedmål å generere en ny teori. Et utvalg kommuner fra alle landets helseregioner vil bli forespurt om å delta i studien.
Tidsaspekt
November 2016 – juli 2017
Prosjektleder
Ellen Melbye Langballe
Prosjektansvarlig
Geir Selbæk
Prosjektmedarbeider
Frode Kibsgaard Larsen
Finansiering
Norges forskningsråd og Aldring og helse