Ernæring og vekt kan påvirke risikoen for demens

Hjernen påvirkes også av det vi spiser og drikker. Et sunt og variert kosthold ser ut til å kunne forebygge kognitiv svikt. Redusert overvekt gir lavere risiko for diabetes 2, som er en annen kjent risikofaktor for demens.

Fakta

Det du spiser og drikker påvirker helsen din. Ernæring er en av livsstilsfaktorene som antas å kunne bidra til å forebygge kognitiv svikt og demens.

I noen studier er effekten av kosthold vurdert som en av flere komponenter i samme intervensjon, som fysisk aktivitet, kognitiv aktivitet og tiltak for å bedre hjertehelse.

Slike multikomponent-studier ser ut til å være lovende i forebygging av fremtidig kognitiv svikt, men det er vanskelig å vurdere hvor stor effekt kostholdet har sammenliknet med de andre komponentene i intervensjonen.

Kort fortalt: Ved professor Geir Selbæk, forskningssjef, Aldring og helse.

Hvorfor

Å spise flere gunstige matvarer i kombinasjon, slik at næringsstoffene kan virke sammen, ser ut til å være spesielt gunstig for å forebygge kognitiv svikt.

Kroppsvekt gjennom livet ser ut til å påvirke risikoen for å få demens, men vi vet for lite om hvorfor det skjer og mye er veldig uklart.

Hva kan du selv gjøre?

Spis sunt. Med riktig hverdagskost kan du forebygge sykdom. Følg anbefalte kostholdsråd fra Helsedirektoratet. De finner du her.

Spis variert. Spiser du mange ulike matvarer, får du lettere i deg alle næringsstoffene kroppen din trenger.

Hold vekten. Fedme bidrar til økt risiko for diabetes type 2, som i sin tur øker risikoen for demens.