– Filmen gir et bilde av hvordan det var å være søster til en kvinne som hadde Downs syndrom, og de særlige utfordringene som oppsto da en alvorlig sykdom inntraff, forteller fagkonsulent Lene Kristiansen, Nasjonalt senter for aldring og helse.
Hele livshistorien
Lene Kristiansen har ledet arbeidet med filmen, som ferdig klippet er delt inn i fire hovedområder: Maritas oppvekst og tiden før hun ble syk, de tidlige tegnene på demenssykdom, overgangen fra eget hjem til innflytting på sykehjem, samt omsorg og behandling på sykehjemmet.
Historien er fortalt med den pårørendes erfaring og opplevelse av situasjonen. Elisabeth Aurdal forteller om utfordringer, behov for støtte og vanskelige avgjørelser som oppsto gjennom demens- sykdommens utvikling. Hun forteller også om gleder og møter med dyktige fagpersoner som gjorde henne trygg på at hennes søster var godt ivaretatt.
Informasjonsbehov
Målgruppen er pårørende til personer med utviklingshemming, tjenesteytere, ledere, studenter og andre. Filmen kan brukes i undervisning, eller som opplysning og informasjon hvis man søker kunnskap om Downs syndrom og demens. For pårørende kan filmen gi relevant informasjon og bidra til støtte hvis en skal inn i en liknende prosess.
– Informasjonsfilmen ble til fordi vi ser at pårørende har behov for informasjon om demens ved Downs syndrom, og fordi det finnes lite materiell som ivaretar og gir opplysninger til denne gruppen av pårørende, forteller prosjektlederen.
Tilgang til filmen fås på Aldring og helse sine nettsider, eller ved å kontakte Lene Kristiansen via lene.kristiansen@aldringoghelse.no.

Klipp fra filmen Marita, søstra mi! Foto: Privat