– Vi har tilbudt behandlingen til personer med og uten mild kognitiv svikt, og ser at begge deler er mulig, sier Kristine Gustavsen Madsø.
Madsø er eldrepsykolog og forsker og jobber i poliklinikk på NKS Olaviken Alderspsykiatriske sykehus. Hun tok doktorgraden sin på musikkterapi for personer med demens, og er en av foredragsholderne ved årets Landskonferanse i Alderspsykiatri. Der skal hun snakke om forskningsprosjektet Unified Protocol Senior.
– De fleste pasientene som blir henvist til psykisk helsevern har ikke én klar psykisk lidelse, men møter gjerne kriteriene for flere, sier Madsø.
Unified Protocol (UP) er en behandlingsmetode utviklet av den amerikanske psykologen David Barlow. Målet er å hjelpe folk å håndtere sterke følelser på en mer hensiktsmessig måte. Og metoden passer godt for ulike angst og depresjonstilstander.
– Hos eldre er det sjelden meningsfullt å skille mellom angst og depresjon ettersom de fleste har litt av begge deler, sier Madsø.
– UP-metoden tar tak i psykologiske fellesfaktorer som gjør oss sårbare for å utvikle denne typen emosjonelle lidelser, forklarer hun.
Emosjonelle lidelser: Tre felles kjennetegn
Madsø forklarerer at UP-modellen har tre fellestrekk for emosjonelle lidelser:
- Sterke følelser
- Negative reaksjoner på egne følelser (som selvkritikk)
- Unngåelse av det som utløser de ubehagelige følelsene
Studier viser at både angst og depresjon kjennetegnes av at oppmerksomheten trekkes mot negative inntrykk. Det vil si at vi bruker mer kapasitet på det som oppleves truende eller trist, enn på det positive rundt oss. Her kan også UP være en nyttig behandlingsform.

– UP tar også tak i det som opprettholder lidelsene og hjelper mennesker ut av uheldige mønstre slik at man igjen kan leve det livet man ønsker, sier Madsø.
Krever tilpassing
Til studien rekrutterer de deltakere over 65 år som sliter med angst og depresjon, og som enten har normal kognitiv funksjon eller mild kognitiv svikt.
– Man bør tilpasse innholdet til deltakernes kognitive evner, forklarer Madsø.
Behandlingen består av ukentlige gruppesamlinger over en periode på 12 uker. I løpet av tiden lærer deltakerne nye strategier for følelsesregulering og mestring av psykiske plager.
Ifølge Madsø er det svært viktig med visuell og skriftlig støtte for personer med kognitiv svikt.
– I tillegg bruker vi eksempler og problemstillinger som er vanlige for eldre, sier hun.
Hun nevner det å leve med både kroppslig og psykisk sykdom, og å håndtere tap, som typiske eksempler.
Forskerne håper at resultatene vil gi verdifull innsikt i hvordan man best kan tilpasse psykologisk behandling for eldre med sammensatte emosjonelle utfordringer.
En sammensatt metode for sammensatte utfordringer
UP er en såkalt “transdiagnostisk” metode, altså en type behandling som retter seg mot fellesfaktorene ved flere typer psykiske lidelser.
– Pasientene opplever jo selv at symptomene henger sammen og påvirker hverandre, sier Madsø.
Hun forteller at UP bygger på det beste fra flere vanlige og anerkjente psykologiske behandlingsmetoder. I UP kan man derfor finne elementer fra motiverende intervju, mindfulness, emosjonsfokusert behandling, kognitiv terapi og eksponeringsterapi.
Metoden tar tak i det underliggende, heller enn enkeltproblemet. Tanken er å hjelpe folk slik at de klarer å delta selv om de skulle kvie seg for en situasjon, istedenfor å trekke seg unna.
– Målet er jo ikke å bli kvitt følelsene sine, men å klare å gå på tur med turgruppen eller å delta på senioruniversitetet på tross av vanskelige følelser som kan komme og gå, forklarer Madsø.
Hun mener gruppebehandling er ekstra nyttig.
– Fokuset på mestring og aksept blir enda sterkere når man jobber med dette sammen i en gruppe og kan heie på hverandre, sier hun.
Unified Protocol Senior
Unified Protocol Senior prosjektet er et samarbeid mellom NKS Olaviken Alderspsykiatriske sykehus og Institutt for klinisk psykologi ved Universitetet i Bergen. Les mer om Unified Protocol på sidene til NKS Olaviken Alderspsykiatriske sykehus.
