Den nye prisen er Årets brobygger, og gikk til Helle-Valle for jobben hun har gjort med den store aldringsfestivalen, som gikk av stabelen på Litteraturhuset i Bergen 31. mai i år.
Festivalen er et samarbeid mellom Aldring og helse, GC Rieber Fondene, Verdighetsenteret, Bergen kommune og Bergen Nasjonale Opera.
– Jeg ble veldig overrasket. Det var en utrolig følelse av anerkjennelse, glede og stolthet, forteller hun til Aldring og helse.
Hun roser også de andre nominerte, som var Agder kunstakademi og Support not protect som jobber med å bringe kunsten inn i fengslene og å få gutter med innvandrerbakgrunn inn i kulturen.
Norsk publikumsutvikling er en nasjonal medlemsorganisasjon. Deres formål er å styrke kunstens og kulturens posisjon i samfunnet gjennom økt publikumskompetanse.

Et bredt prosjekt
For Helle-Valle gir denne prisen en anledning til å stoppe opp og se hva de har fått til. Hva som gjorde at aldringsfestivalen gikk helt til topps tror hun skyldes flere faktorer.
– Det har nok med prosjektets bredde å gjøre, gjennomføringsevnen og kvaliteten i det vi gjør. Det er en utrolig driv bak dette prosjektet.
Festivalen er gratis for publikum, og gjennomføres ved hjelp økonomiske midler fra GC Rieber fondene og arbeidsinnsats fra samarbeidspartnere og frivillige.

Les mer om Generasjon – en aldringsfestival her
Løfter aldring til en god ting
Generasjon – en aldringsfestival er en arena som svarer på veldig mange av ønskene vi finner i Bo trygt hjemme-reformen og Leve hele livet, mener Helle-Valle.
– Eldre skal få bruke sine ressurser. Aldring skal løftes frem som en god ting og ikke som en utgiftspost og med et sykdomsblikk. Det skal løftes opp med et utgangspunkt om å møtes på tvers av generasjoner.
Gjentar suksessen neste år
Festivalen arrangeres også i 2025, og da er det gutter og menns aldring som er tema.
– Det er fordi menn både er oversett på aldringsfeltet og fordi de er på toppen av selvmordsstatistikken. Mange eldre menn har utfordringer vi ikke snakker høyt om.
Hun sier festivalen også vil fokusere på menn som omsorgsytere.
– Vi trenger alle. Det er flest kvinner i eldreomsorgen og som bor på sykehjem, men det blir også flere menn. Vi trenger deres perspektiver og deres ressurser, mener hun.
Personlig synes hun det er veldig interessant hva som holder dem tilbake fra å ta større plass med sin omsorg.
– Spørsmålet er hvordan vi skal engasjere gutter og menn med fokus på aldring og omsorg, sier hun om neste års festival.
Vil få med flere
Nå er målet at aldringsfestivalen skal dukke opp flere steder i landet.
– Vårt strategiske mål er at de fem største byene i Norge har en generasjonsfestival, sier Helle-Valle.
Dette jobbes det med fortløpende, og hun hinter om at de leter etter ildsjeler i andre byer.
Les om årets festival her: