For første gang var aldring og eldre viet en egen arena under Arendalsuka. I Aldringsteltet fikk man et tettpakket, aktuelt og variert program, med gode samtaler, spennende foredrag og engasjerende diskusjoner.
Ny Alzheimer-medisin møter motbør i Europa
Kan vi satse på pårørende som omsorgsgivere for eldre i framtida?
Ass. forskningssjef Øyvind Kirkevold og fagsjef aldring, Ellen Melbye Langballe, begge Nasjonalt senter for aldring og helse hadde dette på agendaen:
Det refereres stadig til at vi i større grad må se på pårørendes muligheter til å bidra i omsorgen til eldre. Setter demografiske endringer begrensninger for dette? Vil det fortsatt være kjønnsforskjeller blant pårørende i hvem som yter omsorg for eldre?
Se det streamede arrangementet her
Verdien av seniorressursen i møte med barn og unge
Info om arrangementet finner du her
Er det ikke sånn det er å bli gammel?
Se foredragene Er det ikke sånn det er å bli gammel? streamet her.
Generasjon – en aldringsfestival. Hvorfor?
Festivalsjef Anna Helle-Valle forteller nå om nysatsningen Generasjon, en festival som teller 25 partnere fra ulike felt og som ble arrangert for første gang under Festspillene i Bergen i år. Hvordan kan festival være en katalysator for samfunnsendring? Dette nybrottsarbeidet inngår i en større satsning fra Aldring og helse, og er en dristig og innovativ veiviser for hvordan vi kan jobbe helt annerledes for aldring.
Frivillighetens potensial i eldreomsorgen
Hva skal til for å få velfungerende lokalsamfunn der frivilligheten står sterkt i eldreomsorgen? Når det forventes at kommunene skal samarbeide med frivillige på helse- og omsorgsfeltet – hvordan best ruste dem til denne oppgaven?
Samtalen kom også inn på mangfold, frivillighet og digitale plattformer som en del av fremtidens frivillighet.
Hvordan forebygge skrøpelighet
Hva er skrøpelighet? Og kan skrøpelighet forebygges, utsettes og/eller bremses?
Temaet ble i dag grundig belyst i Aldringsteltet av Bjørn Erik Neerland, geriater, Aldring og helse, Marte Wang Hansen, geriater Sykehuset i Vestfold samt Ingebjørg Lavransdatter Kyrdalen, stipendiat/fagkonsulent fra Aldring og helse.
“Hvordan kan vi gi muligheter for aktive liv for de mange eldre personene som lever med skrøpelighe?”, ble det spurt. Det ble også åpnet for innspill og betraktninger fra tilhørerne.
Programposten Vi må snakke om skrøpelighet ble streamet. Se sendingen her.
Ble akutt forvirret som en følge av delirium
Delirium var tema for første post i dag. Legespesialist Bjørn Erik Neerland, Aldring og helse (t.v.), og anestesilege Rune Arild Larsen, Førde sentralsykehus, formidlet Runes sterke erfaringer med delirium.
Rune Arild Larsen, som selv har opplevd å ha delirium, fortalte hvordan han trodde at han var på et anti-sykehus da den akutte forvirringen var på sitt verste. Han trodde at han skulle avrettes, riktignok på en human måte, mens pårørende til hans tidligere pasienter så på.
Programposten Full forvirring – delirium ble streamet. Se sendingen her.
Aldring og helse på plass
Aldring angår oss alle – uansett alder
Vi er friskere og lever stadig lenger. Hva gjør det med samfunnet og oss som lever her? Hva er sunn og god aldring og hva er kvalitet og verdighet i eldreomsorgen? Hvordan kan vi sammen skape et aldersvennlig samfunn? Hva er det gode liv som pensjonist? Og hvem har ansvaret for at du skal kunne bo trygt hjemme hele livet, er det du selv eller myndighetene?
– Mange vil nok si at det er på høy tid at vi får en egen arena for aldring og eldre på Arendalsuka. Det er tross alt den demografiske utviklingen i samfunnet, som kan få størst betydning framover. Jeg er derfor både stolt og glad for at vi har fått til et samarbeid om et eget aldringstelt i Arendal. De fire aktørene som står bak representerer en fin bredde i tilnærmingen, og eldre og aldring vil bli belyst fra svært ulike sider gjennom hele uka, sier daglig leder i Aldring og helse. Kari Midtbø Kristiansen.
Aldringsteltet er et samarbeid mellom Pensjonistforbundet, Verdighetssenteret, Senteret for et aldersvennlig Norge og Nasjonalt senter for aldring og helse.
Ønsker økt bevissthet om en aldrende befolkning
Kristiansen håper et eget Aldringstelt vil bidra til økt bevissthet om hvilke muligheter, ressurser og utfordringer, som ligger i en aldrende befolkning.
– Hvordan kan vi som samfunn innrette oss for å møte dette? Sammen vil vi også nyansere bildet av «de eldre», og vi kan endre synet på aldring og det å bli eldre i samfunnet vårt, sier hun.
– Her er noe for eldre selv, for oss som er på vei til å bli eldre, for politikere, for beslutningstakere og for andre som synes dette er spennende. Her er det så mye spennende at jeg faktisk gleder meg til alt sammen!
Er du i nærheten av Arendal denne uken, besøk oss i Aldringsteltet. Det finner på Langbryggen 20 i Arendal. Du finner veibeskrivelse via Google Maps
Her er oversikten over samtlige 30 arrangementer i Aldringsteltet (gå inn på det enkelte arrangement for å finne evt. lenke til strømming)
Se Aldring og helses arrangementer i Aldringsteltet digitalt
Mandag 12. august kl. 14.00-14.45: Full forvirring – delirium
Delirium er en akutt tilstand som rammer mange, spesielt eldre og syke pasienter, og kan ha alvorlige konsekvenser dersom det ikke blir oppdaget og behandlet i tide.
De som er med:
– Bjørn Erik Neerland, Phd, legespesialist geriatri, Nasjonalt senter for aldring og helse, Oslo universitetssykehus
– Rune Arild Larsen, Seksjonsoverlege, Førde sentralsykehus
Det blir først en generell introduksjon til delirium, der Bjørn Erik Neerland vil forklare hva delirium er, hvordan det oppstår, og hvorfor det er så viktig å øke bevisstheten rundt denne tilstanden. Deretter vil han ha en samtale med Rune Larsen, som vil dele sin personlige opplevelse med å ha fått delirium. Han vil fortelle om erfaringen han fikk – fra de første symptomene til diagnosen og behandlingen. Sammen vil de snakke om refleksjoner han har gjort seg i etterkant, og hvordan denne opplevelsen har påvirket ham.
Mandag 12. august kl. 15.00-15:45: Vi må snakke om skrøpelighet
Snart vil det være flere eldre enn barn i Norge. Skrøpelighet (engelsk:frailty) er en tilstand hvor kroppens fysiologiske reserver er svekket, og er et bedre mål på biologisk alder enn fødselsdatoen vår. Skrøpelighet øker risikoen for komplikasjoner og funksjonstap ved sykdom, og behovet for heldøgnsomsorg. Omsorg for personer som lever med skrøpelighet vil ikke bare medføre store offentlige kostnader i årene som kommer, det er også en stor folkehelseutfordring vi sammen må ta tak i. Vi vet at skrøpelighet av mange oppfattes som en uunngåelig og upåvirkelig del av aldringen, forbundet med stigma og sosial eksklusjon. Men skrøpelighet kan forebygges, utsettes og bremses.
Tre fagpersoner og forskere vil gi et innblikk i hva skrøpelighet er, gjennom presentasjon og en panelsamtale. Vi åpner også for innspill og betraktninger fra deg som tilhører. Vi må tørre å snakke sammen om hvordan vi kan bryte stigmaet, utsette og bremse skrøpelighet, men også om hvordan vi kan gi muligheter for aktive liv for de mange eldre personene som lever med skrøpelighet.
Medvirkende:
– Ingebjørg Lavrantsdatter Kyrdalen, Stipendat og fagkonsulent, Nasjonalt senter for aldring og helse
– Marte Wang Hansen, Geriater, prosjektleder, Sykehuset i Vestfold
– Bjørn Erik Neerland, Phd, legespesialist geriatri, Nasjonalt senter for aldring og helse
Tirsdag 13. august kl. 09.00-10.00: Kan vi satse på pårørende som omsorgsgivere overfor eldre i framtiden?
Det refereres stadig til at vi i større grad må se på pårørendes muligheter til å bidra i omsorgen til eldre. Setter demografiske endringer begrensninger for dette? Vil det fortsatt være kjønnsforskjeller blant pårørende i hvem som yter omsorg for eldre?
Disse er med:
– Øyvind Kirkevold, Ass. forskningssjef, Nasjonalt senter for aldring og helse og
– Ellen Melbye Langballe, Fagsjef aldring, Nasjonalt senter for aldring og helse
Tirsdag 13. august kl. 10.15-11.15: Er det ikke sånn det er å bli gammel?
Her blir det tre forelesninger som kommer innom følgende temaer:
- Psykisk helse hos eldre
- Ensomhet og menn
- Selvmord hos eldre
Medvirkende:
– Eivind Aakhus, Fagsjef psykisk helse, Nasjonalt senter for aldring og helse
– Maria Laga Barca, Seniorforsker, Nasjonalt senter for aldring og helse
Tirsdag 13. august kl. 11.30-12.30: Generasjon – en aldringsfestival. Hvorfor?
Festivalsjef Anna Helle-Valle forteller om nysatsningen Generasjon, en festival som teller 25 partnere fra ulike felt, og som ble arrangert for første gang under Festspillene i Bergen i år. Hvordan kan festival være en katalysator for samfunnsendring?
Dette nybrottsarbeidet inngår i en større satsning fra Aldring og helse, og er en dristig og innovativ veiviser for hvordan vi kan jobbe helt annerledes for aldring.
Tirsdag 13. august kl. 12:30 – 12:45: Årringer – hva er det? (strømmes ikke)
Vi blir flere og flere gamle i Norge. Eldrebefolkningen representerer et mangfold av levde liv. Ved å synliggjøre eldres ressurser og utfordringer vil vi med Årringer-serien redusere stigma og motvirke aldersdiskriminering. Anna Helle-Valle forteller kort om Årringer serien og vi får se en digital utstilling av prosjektet.
Onsdag 14. august kl. 10.00-10.45: Bo trygt hjemme – hvem har ansvaret? (Paneldebatt i samarbeid med Pensjonistforbundet, Verdighetsenteret og Senteret for et aldersvennlig Norge)
Den tverrdepartementale reformen “Bo trygt hjemme” er lansert og de demografiske endringene landet vårt står i, påvirker alle deler av samfunnet.
Hva ligger egentlig i det å bo trygt hjemme og hvilke forventninger har innbyggerne til velferdsstaten?
Wenche Halsen, leder ved senteret for et aldersvennlig Norge innleder debatten med tall fra Helsepolitisk barometer 2024. De viser at Ola og Kari Nordmann mener den enkelte må ta større ansvar for sin egen alderdom. Men vet Ola og Kari hva det innebærer – egentlig?
Er det et gap mellom våre forventninger til velferdsstaten, og hva som faktisk vil være mulig i fremtiden? Hvem tar regninga når vi skal bo lenger hjemme?
I debatten får du høre:
– Jan Davidsen, forbundsleder, Pensjonistforbundet
– Anita Vatland, daglig leder, Pårørendealliansen
– Sebastian von Hofacker, faglig leder, Verdighetsenteret
– Adelheid Kristiansen, kommunedirektør, Nittedal
– Statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Ellen Rønning- Arnesen
Onsdag 14. august kl. 14.00-15.15: Anna og Geir realitetssjekker Bo trygt hjemme-reformen sammen med publikum
Aldringsaktivist Anna Helle-Valle og forskningssjef Geir Selbæk realitetssjekker regjeringens Bo trygt hjemme-reform.
Utgangspunktet er de fire satsningsområdene i reformen:
– Levende lokalsamfunn som ivaretar aktivitet og fellesskap
– Tilpassede botilbud, og mulighet for å bo trygt i eget hjem lenger
– Kompetente medarbeidere
– Trygghet for brukere og støtte til pårørende
De vil blant annet komme innom følgende spørsmål:
Må vi selv ta ansvar enten det handler om bosituasjon eller livsstil – hva gjør det med oss? Hva er bra? Hva er potensielt negativt?
Er det alltid ønskelig å bo hjemme lengst mulig?
Er det motstridende ønsker og behov?
I hvilken grad kan behandling/tilrettelegging øke tiden man kan bo hjemme?
Hvilke alternativer finnes? Finnes det en mellomting mellom det å bo hjemme og det å bo på sykehjem?
Kan en aldringsfestival utgjøre en forskjell?
Må vi sprenge faglige grenser for å sette mennesket i sentrum?
Onsdag 14. august kl. 17.15-19.00: Minglekveld i Aldringsteltet (strømmes ikke)
Vi byr på enkel servering, kulturelle innslag og kåseri om «Det gode liv».
Alle de fire organisasjonene som står bak Aldringsteltet vil være til stede, så her blir det mulighet for å knytte kontakt og bli bedre kjent med oss.
Alle er hjertelig velkommen!
Velkommen til inspirerende dager i Aldringsteltet!