Fjoråret var også et år hvor man igjen kunne møtes fysisk på fagkonferanser. De årlige konferansene til Aldring og helse er noen av de største møteplassene for sine fagfelt i Norge. Det var stor entusiasme over å endelig kunne møtes fysisk igjen. Allikevel så man tegn på at noe har endret seg etter pandemien.
– Det var dessverre litt færre som kom på noen av konferansene i fjor enn det har vært tidligere, sier Kari Midtbø Kristiansen, daglig leder for Aldring og helse.
Dette håper hun allerede har snudd i 2023. Hun trekker frem Landskonferansen i Alderspsykiatri som satte ny rekord i antall deltagere når den gikk av stabelen i april.
– Vi håper fjoråret bare var et blaff, et etterslep fra pandemien, sier hun. Og legger til at man får noe ekstra med å møtes fysisk for å få faglig påfyll. Noe man ikke klarer å gjenskape digitalt.
Men konferansene er bare én del av senterets arbeid med kompetanseheving i helse- og omsorgstjenestene.
Vil heve kompetansen i hele landet
Kristiansen er opptatt av hvordan en skal ta vare på alle eldre i en fremtid med økt antall eldre og begrenset tilgang på helsepersonell. Hun mener det å heve kompetansenivået i helse- og omsorgstjenestene er noe av nøkkelen.
– Å øke kompetansen er ikke bare nødvendig for å møte fremtidens utfordringer, sier Midtbø Kristiansen. Hun mener det er lønnsomt for alle involverte.

– Kompetanse gir bedre kvalitet på tjenestene, noe som også kan bidra til at vi utnytter ressursene våre bedre.
Aldring og helse har, i tillegg til konferansene, en rekke andre kompetansehevende tiltak. Både korte kurs, den svært populære ABC-opplæringen, helsefagarbeiderutdanning og fullverdige fagskoleutdannelser.
I 2022 så man en god vekst innen kompetansehevingstilbudet på tvers av alle helseregioner. Dette er Kristiansen godt fornøyd med.
– En av kjerneoppgavene våre har alltid vært å utvikle og spre kompetanse, så det er alltid godt å se at disse tilbudene brukes aktivt over hele landet, smiler hun.
Fremragende forskning og en kommandør
I 2022 ble det publisert 78 vitenskapelige artikler – flere enn noen gang i Aldring og helses 25-årige tilværelse. I tillegg ble tidligere forskningssjef og professor emeritus Knut Engedal utnevnt av H.M. Kongen til Kommandør av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden.

Engedal har vært sentral for utviklingen av forskning i Aldring og helse fra begynnelsen. Totalt har han publisert mer enn 380 vitenskapelige artikler i internasjonale tidsskrifter, samt en rekke populærvitenskapelige tekster.
– Engedal var en viktig pådriver da regjeringen skulle utarbeide en plan for å bedre det kommunale helse- og omsorgstjenestetilbudet til personer med demens og deres pårørende. Dette arbeidet var avgjørende for at Norge ble et av de aller første landene i verden med egen demensplan, forteller Midtbø Kristiansen.
Året oppsummeres digitalt
Alt i alt har 2022 vært et begivenhetsrikt år å se tilbake på, noe som gjenspeiles i senterets første digitale årsrapport.
– Vi håper dette kan fungere som noe litt mer enn en vanlig årsrapport, sier Kristiansen.
Hennes ønske er at årsrapporten kan fungere som et presentasjonsverktøy for senteret i en større grad enn de tradisjonelle trykte versjonene har vært tidligere. Hun mener også at rapporten i denne formen i større grad enn tidligere faktisk får vist den store og allsidige aktiviteten i Aldring og helse. Dessuten mener hun den er blitt svært tilgjengelig og leservennlig i sin nye form.
Aldring og helses årsrapport er nå tilgjengelig på nett og vi anbefaler alle som er interessert i senterets arbeid, å ta en titt.