
Foto: Petter Hveem.
Foto: Petter Hveem.
– Det er spennende prisvinnere, sier forskningssjef Geir Selbæk i Aldring og helse i en kommentar. Han mottok selv Demensforskningsprisen for to år siden.
Hjernen i et livsløpsperspektiv
Det som skiller forskningen til Walhovd og Fjell fra mye annen forskning på området, skriver Nasjonalforeningen for folkehelsen på sine nettsider, er at de ser på hjernens utvikling i et livsløpsperspektiv. Det er Nasjonalforeningen som gir ut den årlige prisen.
Det kommer også frem at denne måten å tenke på kognitiv svikt og demenssykdom var Walhovd og Fjell blant de første som foreslo.
I dag er det stadig flere som forstår endringer i hjernen på denne måten.
– De har gjennom en lang forskerkarriere skapt viktig kunnskap om kognitiv utvikling gjennom hele livet. Deres tilnærming til forståelsen av demenssykdommen har utfordret noen av de rådende oppfatningene. Utviklingen de siste årene har gitt stadig mer støtte til deres tilnærming. Forskning omkring modifiserbare risikofaktorer for demens har fått økende fokus, sier Selbæk.
Ett av forskningsprosjektene handler om søvnkvalitet
– Det ser ut som om søvn er relatert til volumtap i hippocampus, sier Fjell videre til Nasjonalforeningens nettside.
– Men vi vet foreløpig ikke om søvn forårsaker volumtap i hjernen, eller om det er motsatt, eller om begge deler skyldes noe annet vi ikke vet hva er ennå.
Gir kunnskap som kan minke risikoen
– Forskningen til prisvinnerne gir ny kunnskap om hvordan de modifiserbare faktorene øker risikoen for demens. Denne kunnskapen er igjen avgjørende for å planlegge tiltak som kan minke risikoen, som å trene regelmessig, ikke å røyke, unngå overdreven bruk av alkohol, holde vekten, ha et sunt kosthold og riktig blodtrykk, og ha lavt kolesterol og blodsukker.
Les mer om prisvinnernes forskning her, https://www.sv.uio.no/psi/forskning/grupper/lcbc/ og www.oslobrains.no
Demensforskningsprisen gis for bidrag til banebrytende forskningsresultater, ekstraordinært forskningssamarbeid og/eller tverrvitenskapelig samarbeid. Demensforskningsprisen består av et beløp på 200 000 kroner og et grafisk blad.