Vaksine mot helvetesild kan gi lavere risiko for å få demens

Det viser en ny studie fra England, men forskere er enige om at det må forskes mer på feltet før den eventuelt brukes mot demens.

Personer som har vaksinert seg mot helvetesild med en ny vaksine har noe lavere risiko for å utvikle demens.

Det skriver forskning.no. Studien ble først publisert i Nature Medicine.

Men det trengs mer forskning før vaksinen kan brukes som vaksine mot demens, mener forsker.

– Størrelsen og arten av denne studien gjør disse funnene overbevisende, og bør motivere videre forskning, mener Maxime Taquet, som ledet studien i en pressemelding

Geir Selbæk, forskningssjef hos Aldring og helse, mener det er nødvendig med mer forskning på dette:

– Selv om funnene i denne studien er interessante, bekrefter de ikke en klar årsakssammenheng. De må bekreftes i kontrollerte studier der en tilfeldig valgt gruppe får vaksinen, mens en annen gruppe ikke får vaksinen. Eller så trenger vi flere tilsvarende studier med samme resultat, sier han til VG.

Geir Selbæk, foto
Forskningssjef Geir Selbæk i Aldring og helse. Foto: Martin Lundsvoll.

Ny vaksine ga flere friske dager

Den nye studien ble gjennomført ved University of Oxford i England, og det blir brukt data fra rundt 200.000 amerikanere.

Førsteforfatter av studien, Dr. Maxime Taquet ved University of Oxford, sier resultatet kan ha stor betydning for fremtiden:

– Hvis disse funnene kan bekreftes i kliniske studier, kan det ha stor betydning for eldre, helsetjenestene og folkehelsen.

Halvparten fikk den gamle vaksinen mot helvetesild (Zostavax), den andre halvparten fikk en ny vaksine (Shingrix).

Forskning.no skriver at den nye vaksinen ga til sammen 17 prosent flere friske dager. Dette tilsvarer 164 dager ekstra uten demens for personer, som fikk det senere.

Entydig effekt av vaksineringen

Selbæk synes studien er spennende og viktig.

– Det har tidligere vært en lang rekke studier som har undersøkt om virusinfeksjoner kan øke risikoen for demens. Særlig har det vært fokus på herpesvirus av forskjellig type. Resultatene har så langt vært tvetydige, sier han til VG.

Videre forteller han at vaksine mot herpes zoster har blitt knyttet til redusert risiko for å utvikle demens.

– Jeg er ikke overrasket over at man finner en sammenheng mellom vaksinering og redusert demensrisiko, men jeg synes det er interessant at effekten er så entydig.

Videre forklarer Selbæk at den mest sannsynlige forklaringen er at vaksinen beskytter mot utbrudd av helvetesild (herpes zoster-infeksjon), som kanskje øker risikoen for demens.

En annen forklaring kan være at vaksinen inneholder andre stoffer som kan stimulere immunapparatet og dermed redusere risikoen for demens.

Resultatene viser at effekten er tydeligst hos kvinner. Hvorfor det er slik mener ikke Selbæk det er noen grunn til å spekulere i.