Artikkelen er fra 2017. Se oppdaterte tall (2020) om forekomsten av demens i Norge på Demenskartet.
– De skal sertifiseres til å bli datainnsamlere i Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag for dem over 70 år (HUNT4 70+). Det sier en engasjert prosjektmedarbeider Linda Gjøra.
Hun er en av dem som skal sikre at datainnsamlingen går ordentlig for seg i tilleggsundersøkelsen til det som er Norgeshistoriens største helseundersøkelse, HUNT 4 (se faktaboks).
Hva gir god alderdom?
Undersøkelsen av dem over 70 år skal gi kunnskap om hva som bidrar til en god og aktiv alderdom, og hvordan man skal utvikle bedre helsetjenester til eldre i fremtiden.
– Vi mangler faktisk data i Norge over hvor mange som har demens og kognitiv svikt. Det skal vi gjøre noe med, sier Gjøra.
Alle over 70 år i Nord-Trøndelag blir invitert. Det tilsvarer ca. 18 000 mennesker. Undersøkelsen er frivillig å være med på, og gjennomføres fra september 2017 til februar 2019.
– De som svarer positivt blir invitert til å komme til såkalte feltstasjoner, som blir opprettet rundt omkring i fylket. De som ikke har mulighet til å komme dit, får tilbud om hjemmebesøk. Vi trenger sykepleierstudentene til å dra hjem til de eldre.
Vil gjøre noe samfunnsnyttig
Tredje års sykepleierstudenter ved Nord universitet har fått to ukers opplæring i temaene som skal undersøkes. De har også gjennomgått hvordan de skal gjøre datainnsamling på riktig måte. Innsamlingen blir en del den ordinære kommunale praksisen de har i sykepleiestudiet.
Sykepleierstudentene Ingeborg Helene Sende og Elisabeth Tronstad er to av dem som har meldt seg frivillig til opplæringen. Og det bare to uker før eksamen.
– Det er en fin måte å få ekstra påfyll på, sier Sende.
– Det er en mulighet for å få en spennende praksis, og samtidig gjøre noe samfunnsnyttig, sier Tronstad.
Prosjektmedarbeider Gjøra var sensor for de to. Hun synes at de gjorde det veldig bra, akkurat som storparten av de andre sykepleierstudentene.
– Et slikt samarbeid mellom praksis, forskning og utdanningsinstitusjon er nybrottsarbeid og virkeliggjør praksisnær forskning, fortsetter Gjøra.
Kognitiv testing
På hjemmebesøkene skal sykepleierstudentene, i tillegg til spørsmål om kognisjon, spørre om munnhelse og fysiske funksjoner hos de eldre. De skal blant annet gjennomføre en kognitiv test, samt måle høyde og vekt, vurdere balanse, ganghastighet og gripestyrke.
Det er sammenhenger mellom disse temaene, som gjør det interessant å ta dem med i samme undersøkelse.
– For eksempel kan det at man spiser mindre ha sammenheng med vondt i tennene, eller at man er tørr i munnen på grunn av medisiner, eller at man glemmer å spise på grunn av en demenssykdom.
– Jeg er så glad for at alle de 30 sykepleierstudentene kom seg i gjennom sertifiseringen, slik at de kan starte hjemmebesøkene i september som planlagt, fortsetter en fornøyd prosjektmedarbeider Gjøra.
– Uansett, vi er klare og motiverte til hjemmebesøk og datainnsamling når den tid kommer, sier de nysertifiserte datainnsamlerne for Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag i kor.
– Men noen feiring blir det nok ikke, så kort tid før eksamen, avslutter sykepleierstudent Sende, før de begge løper tilbake til bøkene og eksamensforberedelsene.
Om HUNT 4
- HUNT 4 er en undersøkelse av helsen til alle i Nord-Trøndelag. Alle i fylket over 12 år får tilbud om å delta.
- Undersøkelsen vil gi ny kunnskap om hva som fremmer god folkehelse i Norge. Den studerer samspill mellom arv og miljø, og mellom helse og livskvalitet. Ved å følge endringer i folkehelsa over tid, kan forskerne finne ut hva som gir god helse og hindrer sykdom. Slik vil undersøkelsen bidra til forbedret forebygging og diagnostikk, og til utvikling av nye medisiner og bedre behandling.
- Undersøkelsen er unik i internasjonal sammenheng. HUNT 4 er en av de største helseundersøkelsene i verden.
Du kan lese mer på nettsidene til HUNT 4, https://www.ntnu.no/hunt4/