Snart kan du teste om du har demens hjemmefra

Fra nyttår skal digitale, kognitive tester prøves ut i Norge. Testene vil gjøre det mulig for flere å få stilt en demensdiagnose tidlig i forløpet.

Testene er digitale og kan gjøres både hjemme og på legekontoret. Det er opp til deg. Aftenposten skriver at noen tester er enkle, andre er mer interaktive ved at du går gjennom et hus og ser gjenstander. Etterpå skal du huske hva du har sett.

Neste år skal forskere ved Hukommelsesklinikken ved Oslo universitetssykehus teste ut bruken av digitaltesten cCOG på pasienter.

Anne Marie Mork Rokstad, fagsjef demens hos Aldring og helse, tenker dette kan bli et nyttig supplement til de utredningsverktøyene som er tilgjengelig i dag.

– Bruken må nøye prøves ut for å vurdere påliteligheten av testresultatene og hvordan de skal tolkes og presenteres for pasienten. Gode pilotstudier er derfor viktig før testen anbefales brukt i helsetjenestene, sier hun.

Samtidig tror hun at fremtidige generasjoner av eldre vil være mer fortrolig med å bruke databaserte skjema og tester.

Så jeg tror dette verktøyet vil kunne være anvendelig og føles trygt for de fleste.

Fagsjef Anne Marie Mork Rokstad
Anne Marie Mork Rokstad. Foto
Fagsjef demens, Anne Marie Mork Rokstad. Foto: Martin Lundsvoll, Aldring og helse.

Rett fra PC til lege eller klinikk

Anne-Brita Knapskog, Hanneke Rhodius-Meester og Marianne Linnerud Krogstad er geriaterne og de forskerne som skal teste ut dette i Norge.

Men den digitale testen er ikke nok i seg selv for å bekrefte diagnosen.

– Resultatene må kobles med andre opplysninger legen har om pasienten, sier Knapskog.

Men den digitale testen kan altså si hva slags demenssykdom man har.

Gode resultater i utlandet

– Digitale tester gjør det lettere å få stilt en diagnose hos et større antall pasienter. Det er viktig, spesielt fordi vi vet det blir flere personer med kognitiv svikt i fremtiden, sier Hanneke Rhodius-Meester.

Mork Rokstad mener det er viktig med oppfølging både under og etter testingen.

– Det er avgjørende at de som gjennomfører testen får god veiledning underveis i testsituasjonen, forståelig og individuelt tilpasset forklaring på resultatene og god oppfølging i etterkant. 

I 2026 skal 14 fastleger og to hukommelsesklinikker være med i en pilotstudie. Der skal de bruke disse testene på pasientene.

I utlandet har testene gitt gode resultater. De kan nemlig skille mellom normal kognisjon og mild kognitiv svikt og demens, skriver avisen.

Forskerne sier at dette også kan bidra til å peke på den underliggende årsaken til demenssykdommen.

Hjelper med å forklare demensdiagnosen

Hanneke Rhodius-Meester har deltidsstilling som forsker ved Alzheimer Center Amsterdam i Nederland. Der brukes testene allerede.

Hun forteller til Aftenposten at testene hjelper henne med å forklare sykdommen bedre for pasienten.

– Det er viktig å få forklart hva sykdommen betyr og hvordan den kan utvikle seg. For de fleste er det en stor sorg å få en slik diagnose, selv om det forklarer hvorfor de har hatt det vanskelig lenge, sier hun.

Samme resultat – uansett hvor

Hun forteller at testene gir samme resultat, uansett om de blir tatt på sykehus eller hjemme.

– De fleste sier det er fint å ta testen hjemme i trygge omgivelser, men at det er viktig å få oppmuntring underveis. Mange bekymrer seg for at testresultatene skal komme ut på nettet eller at forsikringsselskapet eller arbeidsgiver vil se det.

De tre forskerne mener det er viktig at personen som tar en digital demenstest ikke sitter alene når resultatene kommer.

– Resultatet bør sendes rett fra PC til fastlegen eller hukommelsesklinikken, mener Rhodius-Meester.

Knapskog forteller at hukommelsen vår endrer seg i løpet av livet, og hun tenker det kan være lavere terskel for pasienten å gjøre en test hjemme fremfor å gå til fastlegen dersom den er bekymret.

– Så kan en få bekreftet eller avkreftet om det er noe som bør utredes videre. Å få vite at en har en begynnende demenssykdom tidlig gir personen tid til å forberede seg og planlegge for fremtiden.