Kultur- og frivillighetsleder Kirsti Thobro Schiøtz leder og organiserer aktivitetene for beboerne på Cathinka Guldberg-senteret.
– Denne aktiviteten startet med at en pårørende fortalte om en kar som drev malerkurs tilpasset beboere på sykehjem og dagsentre, forteller hun.
– Vi var heldige og fikk kontakt med Pieter Don, som introduserte oss for denne trykketeknikken, som er relativt enkel å få til og likevel gir vakre bilder. Platene og rullene har siden vært en fantastisk ressurs for oss. Maling, pensler og annet utstyr har vi kunnet kjøpe inn takket være trivselsmidler fra Oslo kommune.
Engasjerte beboere
– Å kunne male på denne måten er en én-til-én-aktivitet, som vi driver ved hjelp av frivillige. Fem hjelpere kommer hit for å bistå annenhver mandag
– Hovedformålet å skape et godt fellesskap. Like viktig som resultatet er prosessen og det sosiale. Og ingen forkunnskaper er nødvendige.
Thobro Schiøtz opplever det som om de deltakende beboerne har fått et helt annet fokus, og blitt mere engasjert takket være maleaktivitetene.
– Ved hjelp av de frivillige skapes noe fint og kreativt. En av deltakerne i malergruppen har for eksempel delt ut en rekke bilder til familien. Ja, flere har faktisk fått en ny hobby her på sykehjemmet.
Stolte av det vakre
– Vi holder på cirka en time hver gang, og setter sammen gruppen etter funksjonsnivå.
I løpet av høsten har to grupper med totalt 18-20 beboere vært med på maleaktiviteten. Nå jobber de med bilder til en utstilling, som de skal holde i senteret to uker senere.
– Vi skal ha skikkelig utstillingsåpning, med taler og alt som ellers hører til. Da får familie og venner også anledning til å se hva vi driver med. Det er femte gang vi gjør dette nå, og det er alltid så flott å se hvor stolte beboerne er av det de har laget. Selv sent i livet, når mye annet kan være skadet og skrøpelig, er det mulig å skape noe vakkert, sier Kirsti Thobro Schiøtz.
Fakta om Cathinka Guldberg-senteret Lovisenberg
Trykk på pila for å lese mer om Cathinka Guldberg-senteret
Cathinka Guldberg-senteret er et privatdrevet sykehjem drevet av den private, ideelle stiftelsen Diakonissehuset Lovisenberg. Senteret er en del av Campus Lovisenberg, som ligger på St. Hanshaugen i Oslo.
Sykehjemmet har
- 97 vanlige langtidsplasser. 25 av disse er for personer uten demens
- 15 skjermede plasser for personer med demens
- 15 forsterket skjermede plasser er for personer med demens
- 11 plasser på dagsenter
- enkeltrom med bad og toalett
Ikke så farlig
I løpet av de fem årene det har vært maleaktiviteter ved Cathinka Guldberg-senteret har totalt drøyt 10 frivillige hjelpere vært med. På malerkurset er det alltid fem frivillige med.
Kirsti Thobro Schiøtz innser at det kan virke ambisiøst å gå i gang med malerkurs når man selv ikke har slik bakgrunn.
– Men gjennom kursene med Pieter Don har vi lært oss å leke med teknikken. Jeg har selv fått interesse for å male gjennom denne aktiviteten. Det er ikke så farlig, bare å prøve, sier hun.
Fra Rødhette til Gaza
Mens Eva Røine avslutter bildet av Rødhette og ulven, forteller hun at hun aldri tidligere i livet har uttrykt seg ved hjelp av pensel og farger:
– Jeg trodde vel heller ikke at jeg skulle begynne med dette ved 95-årsalder. Nå har jeg fått lyst til å lære litt mer om maling, og har begynt å følge en Netflix-serie om de store kunstmalerne. Ja, på biblioteket her fant jeg en stor bok om Håkon Gullvåg også, som er svært interessant. Det er så deilig å bare være til stede her – med litt dempet musikk i bakgrunnen.
– Når jeg blir ferdig med dette bildet, skal jeg male videre på dette utkastet jeg har kalt Gaza. Bildet skal vise en enke med fire små, barnas far har de drept. Tenk nå har de delt Gazastripen i to.
Mange tilbud til beboerne
Eva går grundig til verks. Før hun satte kursen mot malerommet, oppsøkte hun Wikipedia for å sjekke hvilke farger som finnes i pelsen til en ulv. Eva har også vært med i en samtalegruppe en stund.
– Gruppen ledes av Yvonne Andersen, som er prest på sykehjemmet og kultur- og frivillighetsleder Kirsti, som er filosof.
Vi ønsker å ha et variert og godt kultur- og aktivitetstilbud tilpasset de som til enhver tid bor her. Vi går jevnlig gjennom beboerlisten for å finne ut hvem som kan være med på de ulike aktivitetene, tilpasset hva den enkelte kan og vil.
Personalet på avdelingen er også en stor ressurs. De er ofte like nære våre beboere som familien. Den gode praten i stell er utrolig viktig når det gjelder å se den enkelte. De har stor betydning i hver enkelt beboers liv, understreker Kirsti.
– Vi har dessuten et Allrom som er tilknyttet et lite kjøkken. Dette kan beboere og pårørende benytte, f.eks. til små bursdagsfeiringer og annet som de måtte ønske, føyer Kirsti til.
Blant aktivitetene beboere ved Cathinka Guldberg-senteret kan delta i er ellers:
- Konserter innenfor ulike sjangre
- Musikk- og allsangaktiviteter ledet av musikkpedagog
- Ukentlige andakter
- Samtalegrupper
- Kunst- og kulturvandringer på Lovisenberg-området
- Turgrupper ledet av fysioterapeuter – både korte og litt lengre turer
- Trimgrupper og bassengtrening
- Fester, markeringer og ulike sosiale sammenkomster
- Bingo
- Velværestunder
- Forskjellige aktiviteter på stue som frivillige har ansvar for: kviss, foredrag, sosiale samlinger og hygge på stua
- Besøksvenner èn til èn
Utstillingen
To uker senere er det utstillingsåpning med musikalske innslag og prosecco i glass med stett. Fornøyde malere viser familie og venner rundt.
– Se, det bildet har jeg malt.
– Og dette har jeg laget.
Eva har siden sist hatt bildet Gaza på trykk i Klassekampen. Nå presenteres det fint i ramme. Det blir også gjensyn med den endelige versjonen av Rødhette og ulven.
– Jeg har en veldig tydelig idé om hvordan jeg vil at bildene mine skal bli, men jeg får det fortsatt ikke helt ut.