Riktig kosthold kan bidra til å bevare hukommelsen

En ny studie tyder på at et høyt inntak av flavonoler, et stoff funnet i mange typer frukt og grønnsaker, kan hjelpe til med å bevare blant annet hukommelsen over tid.

– Dette er en veldig spennende og grundig utført studie, sier Geir Selbæk, forskningssjef ved Nasjonalt senter for aldring og helse.

Han forteller at flere tidligere forskningsprosjekter også har funnet at flavonoider kan minke risikoen for utvikling av kognitiv svikt og demens. Flavonoider er samlebetegnelsen på flere forbindelser med antiinflammatoriske egenskaper, og inkluderer blant annet flavonoler, som denne studien fokuserte på.

Geir Selbæk. Portrettfoto
Geir Selbæk mener den nye studien styrker antagelsen om at kosthold har en betydning for kognisjon. Foto: Martin Lundsvoll.

Så på et høyt inntak flavonoler gjennom vanlig mat

Den nye studien, publisert i Neurology, fulgte en gruppe på nesten 1000 eldre for å undersøke sammenhengen mellom et høyt inntak av flavonoler og hvordan det påvirket hukommelse og kognisjon over tid.

Flavonoler finnes i en rekke typer frukt og grønt. Blant annet finnes det i løk, grønnkål, salat, tomater, bønner, spinat, epler, appelsiner, druer og bær. I tillegg finnes det i te, vin og en del urter.

Kosthold enda ikke fullt anerkjent som risikofaktor for demens

– Kosthold nådde ikke opp blant de 12 modifiserbare risikofaktorene som ble inkludert i Lancet Commission on dementia prevention, intervention and care i 2020, sier Selbæk, som selv har sittet i kommisjonen.

At kosthold ikke har nådd opp skyldes blant annet at resultater fra forskningen så langt har vært vanskelig å fortolke, forteller han videre.

– Noe av forskningen ser på mer overordnede kostholdstyper (som f.eks. Middelhavsdietten), mens andre fokuserer på spesifikke stoffer, som denne studien gjør, legger han til.

Middelhavsdietten får nok de fleste til å tenke på olivenolje, men hovedingrediensene er mye frukt og grønnsaker, fullkornsbrød, nøtter, frø og fisk.

Studien viste en sammenheng mellom kosthold og kognisjon

Studien viste at et høyt inntak av flavonoler bremset nedgangen i kognisjon med opptil 32 %. Videre analyser pekte på kaempferol og quercetin, som to individuelle flavonoler, som bidro til dette. Gode kilder til begge disse inkluderer kålrot, løk (spesielt rød), chili og brokkoli for å nevne noen.

En av forskerne bak av studien, Thomas Holland, har kommentert at resultatene viser at et variert kosthold med frukt og grønnsaker er avgjørende for både kognitiv og fysisk funksjon.

– Det er aldri for tidlig, eller for sent, å gjøre sunne endringer i livsstil, særlig når det kommer til kosthold, sa han i et intervju med Medscape Medical News om resultatet av studien.

Med dette styrkes antagelsen om at kosthold har en betydning for kognisjon.

– Stadig mer tyder på at flavonoider er viktige for å opprettholde kognitiv funksjon og forebygge demens i eldre år, sier Selbæk.

Kilder

Holland TM, Agarwal P, Wang Y, et al. Association of Dietary Intake of Flavonols With Changes in Global Cognition and Several Cognitive Abilities published online ahead of print, 2022 Nov 22. Neurology. 2022;10.1212/WNL.0000000000201541. doi:10.1212/WNL.0000000000201541 DOI