– Det er en betydelig variasjon. Dette kan føre til at personer med demens ikke får et enhetlig tilbud om utredning, sier Geir Selbæk, forskningssjef hos Aldring og helse.
Nasjonalt senter for aldring og helse har gjennomført utredningen på vegne av prosjektet, og Selbæk har vært prosjektleder for rapporten.
Rapporten er utarbeidet av de fire regionale helseforetakene i landet.
Anbefaler bedre rutiner for samarbeid
I rapporten kommer det frem utfordringer hos spesialisthelsetjenesten og i kommunene, og anbefalinger til hvordan dette kan bedres.
Selbæk trekker frem noen anbefalinger han mener har potensial til å forbedre dagens organisering av demensutredningen:
– En tydelig og forutsigbar funksjonsfordeling mellom avdelinger som utreder demens innen et helseforetak, én adresse inn for hvert helseforetak, en regional enhet som kan sikre god kvalitet på tjenesten innenfor sitt område og bedre rutiner for samarbeid mellom spesialisthelsetjenesten og henholdsvis fastleger og hukommelsesteam i kommunen, sier han.
Behov for endring i møte med økt demensforekomst
I fremtiden vil antall personer med demens øke, og i den forbindelse mener Selbæk det er viktig med store forandringer innen diagnostikk og behandling.
– Det er på høy tid at vi har fått gjort en slik gjennomgang. Nå er det tid for handling, basert på disse anbefalingene, sier Selbæk.
Rapporten legger grunnlaget for en mer strukturert og likeverdig tilnærming til demensutredning i Norge. Ved å følge anbefalingene vil både pasienter og pårørende få den støtten de trenger i møte med en av vår tids største helseutfordringer.