Sigrid Aarstrand Haugen er hjelpepleier, og jobber ved skjermet avdeling på et sykehjem i Brønnøysund. Her jobber hun med mange eldre som har langt kommen demens. Sigrid forteller at hun har sett at omsorgstjenesten stadig er i endring og at hun trenger både ny kunnskap og oppfriskning av gammel kunnskap.
– Jeg har fått noe påfyll gjennom ledere og gjennom kurs, men det var ikke nok. Derfor søkte jeg meg inn på Fagskolen. Den gir påfyll som gjør arbeidshverdagen mye bedre og selv om jeg har 25 års fartstid føler jeg meg mye tryggere i jobben allerede, sider Sigrid engasjert.
Store endringer
Wenke Jonsdal er også hjelpepleier, og jobber i hjemmesykepleien i Kongsberg. Hun istemmer, og sier at det har skjedd store endringer i hjemmesykepleien bare på den tiden hun har vært ansatt.
– Jeg jobbet i barnehage, men søkte andre utfordringer. Jeg har nå vært hjelpepleier i fem år. Nå bor flere gamle lengre hjemme, og flere dør hjemme. Det gir faglige utfordringer, som jeg får stor hjelp til å mestre gjennom fagskolen, sier Wenke.

Foto: Petter Hveem
Fagskolen tilbyr en yrkesrettet videreutdanning for helsefagarbeidere, hjelpepleiere, omsorgsarbeidere og aktivitører. Den skal gi en faglig økt forståelse og spisskompetanse innen demensomsorg, alderspsykiatri og utviklingshemming. Opplæringen pendler mellom teori og praksis. Både Wenke og Sigrid opplever opplegget på fagskolen som praksisnært og som svært relevant for det daglige arbeidet som hjelpepleiere.
– Oppgavene som gis er virkelighetsnære, og det har jeg tatt med meg tilbake på arbeidsplassen. Hele gruppa der har faktisk blitt styrket av kompetansen jeg har tatt med tilbake, fortsetter Wenke. Underveis i videreutdanningen tester jeg ut kunnskapen jeg har fått på pasientene. Da lærer jeg mer. Det gjør også arbeidshverdagen mer interessant, sier Sigrid.
Oppdateres på fagområdet
Fagskolen har to studietilbud: Demensomsorg og alderspsykiatri og Utviklingshemming og aldring. Både Sigrid og Wenke har stor nytte av å bli oppdatert på fagområdet demens og alderspsykiatri, blant annet når det gjelder endringer i lover og regler.
– Det skjer endringer i lovverket, som vi er nødt til å forholde oss til. Bruk av tvang er et område hvor ting har endret seg, og hvor jeg får nytte av fagskolens videreutdanning, sier Sigrid. Flere som har demens bor hjemme lenger, og jeg må ha påfyll for å vite hvordan jeg skal gi dem best mulig oppfølging. Samhandlingsreformen gir meg også andre arbeidsoppgaver, fortsetter Wenke.
Begge hjelpepleierne opplever foreleserne som inspirerende formidlere av stoffet, og oppfølgingen underveis i videreutdanningen som god.
– Det er gode forelesere som evner å nå fram til oss på en spennende måte, sier Sigrid. Det er god oppfølging med relevante innspill. Foreleserne er veldig tilgjengelig underveis i videreutdanningen, fortsetter Wenke. Er det noe jeg skulle gi innspill på, så ville det være at vi skulle hatt flere samlinger og enda mer erfaringsutveksling mellom samlingene, fortsetter hun.
Gir spisskompetanse
Generelt synes begge at fagskolen er for lite kjent blant sine kolleger, ledere og arbeidsgivere, men at lederne deres setter pris på videreutdanningen når den tas i bruk. Mange er ikke klar over at det er en formell utdanning som gir fagskolepoeng.
– Jeg tror videreutdanningen er lite kjent, spesielt nordover, sier Sigrid. I den grad folk har hørt om det, så tror de at det handler om kurs og ikke en videreutdanning som gir 60 fagskolepoeng. Men min leder er i hvert fall blitt veldig positiv fordi hun ser hvor relevant utdanningen er i praksis, sier Wenke.
Kunnskapsminister Torbjørn Røed Isaksen har proklamert at 2016 er fagskolenes år. Begge mener at videreutdanningen burde bli mer verdsatt av arbeidsgiverne i form av høyere lønn og mer interessante arbeidsoppgaver.
– Fagskolen aldring og helse gir en spisskompetanse som er direkte anvendbar i arbeidslivet til beste for dem vi jobber med og for, avslutter Sigrid Aarstrand Haugen og Wenke Jonsdal.