Oscarvinnende film om demens gjør inntrykk på eksperter

Storfilmen The Father med Anthony Hopkins, som vant Oscar for beste mannlige hovedrolle, hadde Norgespremiere den 28. mai. En av de første som fikk se filmen i Norge var demensforsker og lege, Geir Selbæk.

Mann foran gang. Foto.
The Father: Film om demens som gir mening, forteller forsker og lege Geir Selbæk. Foto: Martin Lundsvoll, Aldring og helse.

– Imponert, var det første han tenkte etter å ha sett filmen. Forskningssjefen i Aldring og helse har ikke bare lang fartstid som forsker, men jobber også som lege i det daglige med mennesker med demens. 

The Father er basert på det franske teaterstykket ved samme navn. Det er skrevet av Florian Zeller og lansert i Paris i 2012. Filmen vant Oscar både for beste mannlige hovedrolle, og for det best tilpassede filmmanuset.

Ba med seg demenskoordinator på kino

Selbæk ble kontaktet av importøren av filmen for en førvisning på Lillehammer kino i mars.  Han ba med seg demenskoordinator i Lillehammer kommune, Bente Storsveen. 

– Jeg hadde lest om filmen, og tenkte at dette kunne være noe for oss som jobber med, og er opptatt av demens, sier han. 

Det viste seg å stemme. Etter å ha sett filmen tenkte Storsveen at «denne filmen er det flere som bør se». 

Portrett av kvinne. Foto.
Så potensialet for faglig utvikling gjennom film: Demenkoordinator Bente Storsveen, Lillehammer kommune. Foto: Privat.

– I etterkant søkte vi om, og fikk kompetansemidler tilsvarende 500 kinobilletter. Ansatte innenfor helse og velferd i Lillehammer kommune har nå vært på lukkede profesjonsvisninger på Lillehammer kino i hele mai, sier hun. Hun benytter anledningen til å takk kinosjef Clarissa Bergh for det gode samarbeidet.

Storsveen forteller at hun, sammen med leder av Meierigården dagaktivitetstilbud for personer med demens Ruth Elisabeth Engøy, ville skape et enda større engasjement i demensomsorgen i Lillehammer kommune. Hun tenkte også at filmen ville gi et godt utgangspunkt for videre arbeid med å øke kompetansen hos ansatte, og å gjøre tjenestene for personer med demens bedre. 

Filmatisk fint gjort om demens

Dette rimer godt med tankene Selbæk gjorde seg etter å ha sett filmen. 

– The Father tar deg med inn i forvirringens verden på filmatisk fin måte. Vi kjenner på usikkerheten og uroen som både hovedpersonen med demens og de pårørende opplever. 

Hopkins spiller i filmen ut aggresjonen, som pårørende kan oppleve hos en person med demens. Filmen viser på en realistisk måte hvordan de ulike menneskene rundt møter en person med demens når sykdommen utvikler seg, mener Selbæk.

– Blant annet, er vi med på flere møter mellom Hopkins og de som skal hjelpe ham. Hans vrangforestillinger, desorientering og begrensede innsikt vises på en tankevekkende måte. Rollefiguren har i utgangspunktet stor autoritet og prestisje, er velstående – og har mye å miste.

Fyller ut bildet av demens for folk

Han mener det er mye å lære av en slik film, som kan gi oss nye innsikter. Det handler om at filmen treffer på flere plan. Det gjelder kanskje spesielt på følelsen av hvordan det er å leve med en demenssykdom under utvikling. 

– Alle kan hente noe fra denne filmen, den gir mening både for pårørende og helse- og omsorgspersonell. Men først og fremst er det en skikkelig god film, som de aller fleste vil ha stort utbytte av å oppleve.