Nytt håp med pille mot Parkinsons sykdom

Norske forskere ledet av professor Charalampos Tzoulis ved Universitetet i Bergen har funnet en mulig medisin mot Parkinsons sykdom, og kanskje andre hjernesykdommer, også. – Dette er viktige forskningsfunn fra en sterk norsk forskningsgruppe, sier forskningssjef Geir Selbæk i Aldring og helse.

Tzoulis er professor og overlege i nevrologi ved Haukeland universitetssjukehus og Universitetet i Bergen. Han leder forskningsgruppen som mener vi nå står foran et medisinsk gjennombrudd.

– Vi har funnet ut at vi kan øke mengden av et livsviktig stoff, NAD, i hjernen. Det kan være viktig for flere sjukdommer, som Parkinson, ALS og demens, sier Tzoulis til nrk.no.

– NAD er nødvendig for energistoffskiftet og for å bevare arvestoff. Det forsvinner vanligvis gradvis med sykdom og alderdom. Vi har bevist at en pille kan få opp NAD-nivået i en menneskehjerne, fortsetter han.

Betydning for aldringsprosesser

Selbæk sier at NAD, stoffet som er den «aktive ingrediensen» i tablettene, trolig har betydning for aldringsprosesser i kroppen vår. Han mener også dette gir håp for behandling ikke bare mot Parkinsons, men også mot demenssykdom.

Mann foran vegg. Foto.
Forskningssjef Geir Selbæk i Aldring og helse. Foto: Martin Lundsvoll.

– Selv om dette er i en tidlig fase, gir det håp om behandling som kan påvirke sykdomsforløpet. Det gjelder potensielt ikke bare Parkinsons sykdom, men også andre nevrodegenerative sykdommer, som for eksempel demenssykdommer, sier han.

Før forskningsgruppen kan konkludere med at de virkelig har funnet en pille som kan bremse sykdommer som Parkinsons, må de gjennomføre en fase til i forskingsprosjektet.

– Vi vet at vi kan øke NAD-nivået i hjernen. Nå må vi bevise at dette har en positiv effekt på sykdommer, sier Tzoulis.

Les mer på nrk.no