Ny metode kan gi håp for behandling av hjernesykdommer

Vi har en beskyttende barriere rundt hjernen, som begrenser adgangen ikke bare for sykdom, men også medisiner. Ny forskning viser at en metode, som kan hjelpe viktige medisiner å trenge igjennom, kan bety virkningsfull behandling mot hjernesykdommer, som kreft og demens.

Blod-hjernebarrieren kan stanse cellegiften som folk med hjernesvulst trenger. Den kan stanse medikamenter mot sykdommer, som Alzheimers sykdom eller Parkinsons. Ved å åpne denne blod-hjernebarrieren, så kan medisiner bli hjulpet inn i hjernen. Det er kombinasjonen ultralyd og bobler, som kan få medisiner forbi barrieren som beskytter hjernen, skriver forskning.no.

Geir Selbæk. Portrettfoto
Forskningssjef Geir Selbæk, Aldring og helse. Foto: Martin Lundsvoll.

Viktig for å forstå demens

Blod-hjernebarrieren er sentral for forståelsen av demenssykdommer. Det forteller forskningssjef Geir Selbæk i Aldring og helse.

– Barrieren, som altså hindrer uønskede stoffer i å trenge inn i hjernen er med på å regulere utskillelse av avfallsstoffer fra hjernen. Den blir svekket ved aldring og ved flere sykdommer. Mange mener denne svekkelsen er noe av årsaken til at man utvikler demenssykdom, fortsetter Selbæk.

– Lovende

For å behandle demens med medisiner er man avhengig av at medisinene kommer gjennom blod-hjernebarrieren – uten at den blir skadet.

– Denne forskningen er lovende ved at den ser ut til å skape en slik inngangsport for medisiner uten å ødelegge andre viktig funksjoner, som denne barrieren har. Metoden må prøves ut mer før vi vet om den kan brukes på mennesker, men den kan være et viktig bidrag for å gjøre medisinsk behandling av mange hjernesykdommer, også demens, mer effektiv i fremtiden, sier Selbæk.

Les mer om forskningen på blod-hjernebarrieren på forskning.no