Ny forskning styrker mistanken: Vaksine mot helvetesild kan beskytte mot demens

Eldre som fikk vaksine mot helvetesild hadde 20 prosent lavere risiko for å utvikle demens, viser en ny studie. Resultatene støtter tidligere forskning – men forskere understreker at det trengs mer dokumentasjon før vaksinen eventuelt brukes mot demens.

Sammenhengen mellom vaksine mot helvetesild og redusert risiko for demens får ny støtte i en fersk studie publisert i Nature. Studien bygger på et naturlig eksperiment i Wales, der kun personer født etter 2. september 1933 fikk vaksinen Zostavax. Forskerne mener dette gir et solid grunnlag for å si at vaksinen faktisk kan beskytte mot demens.

– Dette er en overbevisende studie, sier immunolog Anne Spurkland til forskning.no. Hun peker på at vaksinen kan ha bredere effekt via immunforsvaret, og mener studien styrker argumentet for å inkludere helvetesildvaksinen i vaksinasjonsprogrammet for voksne.

Tidligere forskning støtter funnene

Sammenhengen er tidligere observert i en stor studie fra University of Oxford, publisert i Nature Medicine. Der ble data fra 200.000 amerikanere analysert. Halvparten av deltakerne fikk den eldre vaksinen Zostavax, mens den andre halvparten fikk Shingrix – en nyere variant.

Resultatene viste at Shingrix ga 17 prosent flere friske dager uten demens. Det tilsvarer 164 ekstra dager for personer som senere utviklet sykdommen.

– Hvis disse funnene kan bekreftes i kliniske studier, kan det få stor betydning for eldre, helsetjenestene og folkehelsen, uttalte førsteforfatter Maxime Taquet da funnene ble publisert.

Styrker hypotesen – men ikke grunnlag for anbefalinger ennå

Forskningssjef ved Aldring og helse, Geir Selbæk, mener studiene styrker hypotesen om at en herpes zoster-infeksjon – helvetesild – kan bidra til økt demensrisiko.

– Denne studien er viktig, og den styrker hypotesen om at zoster-infeksjon kan bidra til økt demensrisiko, sier han om den nye studien og legger til:

– Vi har likevel ikke nok kunnskap til å anbefale at vaksinen bør inngå i vaksineprogrammet på grunn av eventuell risiko for demens. Det er nok fremdeles andre og viktigere grunner til å bruke vaksinen, særlig blant eldre.

Aldring i Norge-dagene
Geir Selbæk mener det trengs mer forskning før vaksinen bør være en del av vaksineprogrammet. Foto: Martin Lundsvoll, Aldring og helse

Ifølge Selbæk har det lenge vært undersøkt om ulike virusinfeksjoner kan øke demensrisikoen, særlig herpesvirus. Han mener den mest sannsynlige forklaringen er at vaksinen beskytter mot selve infeksjonen, som igjen kan redusere risikoen. En annen mulig forklaring er at vaksinen stimulerer immunforsvaret og gir en beskyttende effekt den veien.

Effekten ser ut til å være tydeligst hos kvinner. Hvorfor det er slik, mener Selbæk det ikke er grunnlag for å spekulere i.

Godkjent i Norge, men ikke i vaksineprogram

Både Zostavax og Shingrix er godkjent i Norge. Den eldre vaksinen kan tas av personer over 50 år, mens Shingrix også kan gis til personer over 18 år og til dem med nedsatt immunforsvar. Vaksinene inngår ikke i vaksinasjonsprogrammet i Norge.

Les flerer nyhetssaker om demens her

Vil du lære mer om demens? Se her!