– Jeg vet at det kan være godt å treffe og snakke med noen som forstår deg, sier aktivitetsleder på sommerleiren, Celine Haaland-Johansen, som selv var 10 år da faren fikk demens.
Celine forteller at det på sommerleiren på Sole Gjestegård i fjor var 22 barn og ungdommer, samt 18 foreldre.
Gode tilbakemeldinger
Det har kommet gode tilbakemeldinger fra tidligere deltakere, både fra dem som var på Sole og fra deltakerne på tidligere sommerleire, blant annet på øya Bolærne utenfor Tønsberg.
– Barn og voksne, som tidligere har deltatt, gir tilbakemeldinger om at de har fått stort utbytte av sommerleiren. Særlig fakta og informasjon om demens og ikke minst fellesskapet med andre i samme situasjon, så de som betydningsfullt, fortsetter Celine.
Prosjektleder Rita Weum i Aldring og helse forteller at sommerleiren er et landsdekkende tilbud. Her deltar barn og ungdom sammen med den friske forelderen, eller en annen voksen ressursperson. Utgifter til reise og opphold for deltakerne blir dekket.
– Deltakerne på sommerleiren får møte andre i liknende situasjon, får ny kunnskap, deler erfaringer og deltar på sosiale aktiviteter.
Prosjektleder Rita
– Vi håper alle som kjenner barn eller ungdom under 18 med en forelder med demens forteller om denne muligheten, forsetter hun.
Følger smitteverntiltakene
I fjor ble leiren gjennomført og tilpasset de daværende smitteverntiltakene, og deltakernes evalueringer av gjennomføringen var gjennomgående positive.
– Vi vil til enhver tid forholde oss til gjeldende nasjonale og lokale råd og tiltak for smittevern. Det tas forbehold om endringer, og en mulig avlysning på grunn av koronasituasjonen, sier Rita.
Her finner du mer informasjon om sommerleir og skjema for påmelding
Besøk også Hvem ser meg, som er en nettside spesielt for deg som har en mamma eller pappa med demens.
Sommerleiren administreres av Aldring og helse, i samarbeid med Nasjonalforeningen for folkehelsen, på oppdrag fra Helsedirektoratet. Sommerleiren er en del av pårørendetiltakene i Demensplan 2025.