
Foto: Petter Hveem
På samlingen får hun blant annet faglig påfyll om musikk som miljøbehandling til sitt daglige arbeid i en bolig for eldre personer med utviklingshemming i Stord kommune.
Fremmer livskvalitet og helse
Musikkterapeut Kristi Stedje har akkurat undervist i bruk av sang, for å fremme livskvalitet og helse. Uoppfordret utbryter hun at det er en fin gruppe å jobbe med.
– Alle var med fra første stund, alle var aktive og bidro og alle hev seg på alle aktivitetene. Studentene fremstod uredde, og de lærte utrolig fort, sier Stedje.
Westerheim forteller at fagskolestudentene virkelig får brukt av seg selv i skolearbeidet.
– Det er flott med en slik praktisk tilnærming til læring, sier Westerheim, som nå vil bruke musikken enda mer overfor beboerne sine.
Synger sanger på jobb
– En av dem jeg jobber med har en tendens til å ville diskutere og har en tendens til å stille spørsmål til alt vi sier. Beboeren tåler dårlig kravsituasjoner, og dette kan ha en tendens til å skape litt misstemning. For å avlede, og for at personen skal bli i bedre humør, begynner jeg ofte å synge sanger jeg vet at personen liker, og som beboeren kan være med på å synge selv. Da snur humøret raskt, og stemningen mellom oss blir god, fortsetter Westerheim.
– Både denne personen og mange andre i boligen er glad i sang og musikk, og jeg har lyst til å lære dem sanglekene jeg lærer om nå.
Sanglekene musikkterapeut Stedje underviser i, inngår i faget musikk i miljøbehandling.
– I miljøbehandling med musikk er det er viktig at personene selv er med på å velge musikken, og at de blir aktivisert av musikken. Særlig er det viktig å at de bruker egen stemme og kropp sammen, det forsterker effekten. Og selv om dette fagfeltet fortsatt er relativt nytt, så ser vi at det virker i praksis, sier hun.
Westerheim kan underskrive på at det virker. Hun forteller at en beboer i hennes bolig alltid har hatt en favorittsang som ble kalt «hennes sang».
– Når denne personen utviklet demens, og vi fikk utfordringer med å gi mat og drikke, motiverte jeg henne med å synge favorittsangen. Dette førte til at måltidene ble gjennomført på en god måte, sier hun.
– Dette var en person som etterhvert ikke ville spise i det hele tatt, og jeg brukte bevisst favorittsangen ved måltidene. Når sangen ble spilt eller sunget, gapte hun og tok til seg mat. Alle de ansatte brukte etterhvert sangen med stort hell, også i andre settinger som ved pleie og stell, sier Westerheim.
Arbeidsmiljøet blir bedre
I tillegg til at personen med utviklingshemming blir mindre urolige, at stellet blir lettere og at de blir roligere når de skal legge seg, legger Stedje til at det er hennes erfaring at også arbeidsmiljøet blir bedre med musikk.
– Musikken påvirker atferden til både personer med utviklingshemming og til de ansatte. Det blir rett og slett god stemning, sier Stedje med glimt i øyet.
Hun har 3 gode tommelfingerråd å gi til studentene på veien mot bruk av musikk i omsorgen.
– For det første: Bruk deg selv for å komme i gang, og bruk musikk du selv liker. Test ut din egen stemme. For det andre, kjenn brukeren og tilpass etterhvert musikkbruken til brukerens smak. Og for det tredje, lag deg noen systemer og vaner for bruk av musikk slik at det blir en integrert del av hverdagen. Da får både brukeren, og du selv en bedre dag, sier Stedje.
Og Westerheim, som allerede har tatt musikken i bruk, kunne ikke vært mer enig.
– Det er bare så utrolig fint å bruke musikk i det daglige omsorgsarbeidet, avslutter hun.