Møt oss på Arendalsuka 2023!

Aldring og eldrehelse blir satt ordentlig på dagordenen under Arendalsuka 14. til 18. august med foredrag, debatter og personlige historier. Vi har fått med oss profiler som Trond-Viggo Torgersen, Reidar Hjermann og Geir Selbæk. To arrangementer strømmes.

Vi arrangerer og er deltaker i tre arrangementer denne gang, og to av arrangementene strømmes for et nasjonalt publikum.  

Klar melding ut! Eldres menneskerettigheter nå

I regi av Psykologforeningen, Siste kapittel og Aldring og helse.

Tid og sted: torsdag kl. 20.30-21.30 på Bærekraftscenen, Arendal kino.

Arrangementet strømmes her:

Husker du da Trond-Viggo Torgersen var barneombud, og svarte på spørsmål fra barn i Klar melding ut på NRK? Nå har han og et annet tidligere barneombud Reidar Hjermann begge blitt godt voksne og opptatt av eldres betingelser.

Hvorfor er barneombudet en suksess i hele verden, mens eldreombudet blir lagt ned? Hvilke prosesser var viktig for å etablere og beskytte barns rettigheter på 90-tallet og hvordan kan vi skape en lignende prosess på eldrefeltet?

Aldringsaktivist og Trond-Viggos datter, Anna Helle-Valle, inviterer til en engasjerende, personlig og original samtale om aldringens status og eldres menneskerettigheter.

Arrangementet vil også bli streamet. Lenke kommer i neste uke.

Her finner du forresten barneombud Trond Viggos Klar melding ut på NRK fra begynnelsen av 90-tallet

Kan demens forebygges og behandles?

I regi av Nasjonalforeningen for folkehelsen

Tid og sted: Onsdag 16/8 2023 12:45 – 13:30 i Hjerneteltet

Dette arrangementet strømmes her:

Kan demens forebygges? Finnes det virkningsfull behandling hvis man først har fått demens? Hva sier forskningen? 

To av våre fremste demenseksperter, professor og forskningssjef i Aldring og helse, Geir Selbæk, og forskningssjef i Nasjonalforeningen for folkehelsen, Anne Rita Øksengård, forteller om hva demens innebærer, og hva forskningen sier om muligheten for forebygging og behandling. 

Demensdagene 2018
Geir Selbæk i aksjon på Demensdagene 2018. Foto: Martin Lundsvoll.

Hvem er det vi jobber for i eldreomsorgen? Tre livsfortellinger

I regi av Verdighetsenteret og Fagforbundet – i samarbeid med Aldring og helse.

Tid og sted: Onsdag 16/8 2023 15:30 – 16:45 i Bankgården

Arrangørene ønsker å åpne et «rom» for de små og nære, personlige historiene om det å bli gammel. Programmet er bygget rundt tre livsfortellinger, som på ulike måter synliggjøre eldre personers ressurser og utfordringer:

  • Vi møter den pensjonerte hjertekirurgen Birgitte Solheim, hentet fra Kjersti Anfinnsens aktuelle romaner De siste kjærtegn og Øyeblikk for evigheten. Vi møter en ensom kvinne godt over 90, som likevel satser på kjærligheten i Paris, men som opplever at det meste går i oppløsning. Og nå har hun prestasjonsangst for måten hun skal dø på. Forfatteren vil lese utdrag fra bøkene og delta i samtale i etterkant.
  • Kjellaug (92) fra Sunnmøre har jobbet som sykepleier i et langt yrkesliv og er mest av alt glad for at hun fulgte sin fars råd om å skaffe seg utdanning.
  • Jiri (96) er en våre eldre med flyktningbakgrunn. Hvordan har han det i Norge i dag, mer enn 70 år etter at han forlot hjemlandet Tsjekkoslovakia?  
Eldre mann står inne i leiligheten sin
Jiri fra Tjekkia var en av de første flyktningene til Norge. Foto: Silje Robinson.

Her skal vi kjent med deres historie, slik den er formidlet i intervjuer fra Årringer – et samarbeid mellom Nasjonalt senter for Aldring og helse og Verdighetsenteret. Prosjektets mål er å bidra til økt kunnskap om det å bli og være gammel i Norge, redusere stigma og motvirke aldersdiskriminering.

I en avsluttende panelsamtale møter vi:
Iren Luther – leder, Yrkesseksjon helse og sosial, Fagforbundet
Sebastian von Hofacker – faglig leder, Verdighetsenteret
Anne Helle Valle – konseptutvikler, Aldring og helse
Kjersti Anfinnsen – forfatter, discjockey, tannlege og «Årets kven»
Sang: Marion Rodgers Løseth
Programleder / ordstyrer: Sverre Chr. Wilhelmsen – brobygger, Verdighetsenteret

Her finner du hele programmet for Arendalsuka