I 2010 etablerte Verdens helseorganisasjon et nettverk for aldersvennlige byer, med fokus på de miljømessige, sosiale og økonomiske faktorene som påvirker eldres helse. Helse blir her definert som en tilstand av fullstendig fysisk, mental og sosial velvære, og ikke bare fravær av sykdom eller lidelser.
En ny studie har derfor undersøkt om det er noen sammenheng mellom miljøfaktorer i hjem- og nærmiljø og ulikheter i helse over tid. Studien ble gjennomført i New Zealand blant nesten 2500 personer, som ble fulgt fra 55-70 års alder i 2006 og gjentatt i 2016.
Endringer i helse over en tidsperiode på 10 år ble målt ved hjelp av indikatorer for fysisk, mental og sosial velvære, og summen av disse grupperte deltakerne som ved: robust helse, gjennomsnittlig helse, redusert fysisk helse, begrenset mentalt og sosialt velvære og sårbar helse. Miljøfaktorene som ble målt var boforhold, egen observert funksjon i hjemmet og inklusjon som gir velvære i nabolaget.
Studien viste at de som var ved robust helse scoret høyere på alle miljøfaktorene; boforhold, egen observert funksjon i hjemmet og inklusjon som gir velvære i nabolaget. De som over tid tilhørte helsegruppen med begrenset mental og sosial velvære og ved sårbar helse scoret lavest på alle miljøfaktorene. Personer med gjennomsnittlig helse og redusert fysisk helse over tid scoret dårligere for boforhold og egen observert funksjon i hjemmet.
Resultatene viser at helse og velvære blant eldre over tid varierer med miljøfaktorer i hjem- og nærmiljø. I fremtidige undersøkelser om å fremme helse og velvære blant eldre, kan det derfor være viktig å fokusere på boforhold, egen observert funksjon i hjemmet og inklusjon som gir velvære i nabolaget over tid.
Referanse
Stephens, C., Szabo, A., Allen, J., & Alpass, F. (2018). A Capabilities Approach to Unequal Trajectories of Healthy Aging: The Importance of the Environment. J Aging Health