
Foto: Skjalg Bøhmer Vold
På lanseringsseminaret for Hukommelsesstimulerende terapi 1. februar på OsloMet var det fullt hus. Her introduserte anerkjente foredragsholdere behandlingsmetoden for et norsk publikum. Blant annet var det foredrag av Bob Woods, som har vært med på å utvikle behandlingsmetoden, og Stina Wilson, som har vært med på utprøving av den i Bærum kommune.
Program for dagen med oversikt over dem som presenterte
– En slik behandling har manglet i demensomsorgen her i landet, sier prosjektleder og primus motor, Torhild Holthe i Aldring og helse.
– Nå introduserer vi behandlingen i Norge, og Aldring og helse vil tilby bestillingskurs for opplæring av gruppeledere allerede i mars. Det er utviklingssentre for sykehjem og hjemmetjenester (USHT), Fylkesmannsembeter og kommuner som bestiller.
Hun tror det er et stort behov for, og et ønske fra helse- og omsorgspersonell om, å ta i bruk en slik strukturert behandling over tid i dagaktivitetssentra, omsorgsboliger og i sykehjem.
– Opplæringen er rettet mot helsepersonell som har omsorgserfaring med personer med demens, fortsetter hun, og forteller at hun har jobbet lenge med å få dette i stand.
Holthe sier at dette er en internasjonalt anerkjent behandlingsmetode for personer med demens, som handler om å stimulere personer med demens til å bruke sine kognitive funksjoner på flere måter.

Metoden er utviklet av anerkjente forskere innen demens ved University College London i England. Holthe er en av de sertifiserte kursholderne innen Hukommelsesstimulerende terapi i Norge.
– Behandlingen skjer i grupper der man trener hukommelse, oppmerksomhet og språk i 45 minutter to dager i uken, over syv uker. Behandlingsmetoden anvendes i dag systematisk i 27 land, og tilbys altså nå for første gang i Norge, sier hun.
Manual for HST er oversatt til norsk og bearbeidet til norske forhold av Kari Sofie Kvaal og Ingun Dina Ulstein.
Bestillingskurs til helsepersonell som ønsker å være gruppeledere finner du her