Den nye e-læringen, som er gratis og tilgjengelig for alle, handler om aldring og det som har med helse hos personer med utviklingshemming å gjøre. Den gir kunnskap om hvordan de som tilbyr tjenestene kan legge til rette for at eldre med utviklingshemming får en faglig forsvarlig og personsentrert oppfølging. I dette e-læringskurset gis det også innføring og opplæring i hvordan dokumentere endringer i funksjon og helse hos voksne og eldre med utviklingshemming.
– Som tjenesteyter må du vite hvordan du på best måte kan yte omsorg og gi forsvarlige helsetjenester, sier Kristiansen.
– Hvordan påvirker normale aldersendringer eldre med utviklingshemming og hva betyr redusert helse for dem?
Mange pårørende er bekymret for hvordan deres barn vil får det som voksne og eldre. Økt kunnskap om aldring kan gi dem en større trygghet for framtiden.
– Pårørende kan dermed også ha god nytte av dette kurset, forteller Kristiansen.
Redaktøren mener søkelyset på eldre med utviklingshemming i helsefagutdanningene i Norge bør få høyere prioritet. Hun forteller at det flere steder er mangel på personell med helsefaglig utdanning. Det er derfor viktig å styrke grunnkompetansen blant ansatte. For tjenesteytere som har jobbet i mange år og som ikke har sittet på skolebenken på lenge, kan den nye e-læringen bidra med oppfriskning av kunnskap og innsikt i ny kunnskap.
– Et økende antall eldre personer med utviklingshemming i framtiden gjør også at det er et stort behov for å styrke basiskompetansen i kommunene.
Kurset er utviklet av redaktør Lene Kristiansen og spesialrådgiver Frode Kibsgaard Larsen i Aldring og helse. I forbindelse med arbeidet med e-læringen ble det opprettet en arbeidsgruppe og en referansegruppe i Aldring og helse. Samarbeidspartnere fra Senter for fagutvikling og forskning/USHT Oslo og USHT Troms og Finnmark (Troms) har også gitt innspill.
Gå til e-læringen Aldring, eldrehelse og utviklingshemming (Innlogging via ID porten)