Alvorlig sinnslidelse? Jus i grensesnittet sykehjem og sykehus
– Jeg tenker at dette er positivt, sier overlege Morten Hatlen ved Haukeland universitetssjukehus på Landskonferansen i alderspsykiatri.
Den nye lovgivningen kan få stor betydning for eldre med alvorlige psykiske lidelser og helse- og omsorgspersonell som behandler dem.
Psykoser – er de annerledes hos eldre?
Festivalsjef om aldersdiskriminering, generasjonsmøter og aldringsfestival: Hva har dette med eldres psykiske helse å gjøre?
Landskonferansen er et tverrfaglig møtested for alle fagfolk innen alderspsykiatrifeltet i spesialisthelsetjenesten og kommunene I år er temaet Handlekraft på tvers av profesjoner og institusjoner.
– Vi tenker at den viktigste arenaen for behandling av eldre med psykiske lidelser i årene som kommer er kommunehelsetjenesten, sier Eivind Aakhus.
Aakhus er fagsjef for psykisk helse ved Nasjonalt senter for aldring og helse, og en av foredragsholderne ved årets konferanse.
Se bilder fra konferansen her:






















































Han forteller at tema for årets konferanse ble valgt fordi nettopp tverrfaglig samarbeid og samarbeid på tvers av organisasjoner blir enda viktigere i årene som kommer.
Aakhus mener det er i kommunehelsetjenesten den store utfordringen ligger, og at spesialisthelsetjenesten må jobbe for å hjelpe kommunetjenesten i å møte denne utfordringen.
– Her må en jobbe proaktivt og bistå med erfaringer og opplæring for at de som møter eldre med psykiske lidelser i første linje skal være best mulig forberedt, sier Aakhus.
Flere perspektiver
I årets konferanse trekkes det derfor inn ressurser fra både kommunehelsetjeneste og spesialisthelsetjeneste, og det blir en egen parallellsesjon om samhandling. Parallellsesjonen vil vise hvordan tverrfaglig samarbeid kan utvikles til fordel for eldre med psykiske lidelser. Aakhus mener dette har stort potensial i fremtiden.
– God samhandling vil kunne bidra til at eldre med psykiske lidelser møtes av helsepersonell med solid kunnskap innen feltet uavhengig av helsetjenestenivå, sier han.
I Samhandlingssesjonen blir det blant annet delt erfaringer fra:
- landlig til urban alderspsykiatri
- intensivt ambulant team
- digital samhandling mellom spesialist og kommune rundt sårbare eldre
Hele programmet finner du her.
I år er Bergen vertsby for landskonferansen og arrangeres i samarbeid med Seksjon alderspsykiatri, Haukeland sykehus, og NKS Olaviken alderspsykiatriske sykehus.
Saken oppdateres med nye videointervjuer over de neste to dagene. Du kan fortsatt melde deg på digitalt for å få full tilgang til alle foredrag, inkludert begge parallellsesjoner, i 30 dager etter konferansen. Følg også med på sosiale medier for videointervjuer og andre oppdateringer fra konferansen.