– Eldre innvandrere benytter seg ikke like mye av dagaktivitetstilbud, hjemmebaserte tjenester, omsorgsboliger og sykehjem som de eldre i resten av befolkningen, sier Kariann Krohne i Aldring og helse.
Hun er medredaktør for den fellesnordiske håndboka i regi av Nordens velferdssenter, som skal gi helse- og omsorgspersonell relevant og praktisk kunnskap om demensomsorg for innvandrere.
Flere årsaker til lavere bruk av tjenester
Ifølge håndboka, så er det flere årsaker til den lave bruken av helse- og omsorgstjenester blant innvandrere:
- tilbudene er ikke kulturelt eller språklig tilrettelagt
- informasjon om tjenestetilbudene er ikke godt nok tilgjengelig
- det er manglende tillit til det offentlige helse- og omsorgstilbudet, og til helse- og omsorgspersonell
- det er mangelfull språkkunnskap og helsekompetanse hos personen med demens eller de pårørende
- en demensdiagnose oppleves stigmatiserende.
- det anses å være familiens plikt og glede å selv ta vare på den eldre generasjonen.
Sentrale spørsmål man bør stille seg
Krohne understreker at dagens tilbud må tilpasses minoritetenes behov og kultur. Hun ønsker en økt kulturbevissthet i helse- og omsorgstjenestene.
Sentrale spørsmål som helse- og omsorgspersonell bør stille seg er: Hvordan yter vi personsentrert omsorg når personen med demens har en annen kulturell bakgrunn? En annen språklig bakgrunn? En annen religiøs bakgrunn?
– Synet på demens er ulikt på ulike steder i verden. Med kulturbevisst omsorg overfor personer med demens, så tar vi dette på alvor. Det betyr at personer med forskjellige kulturelle behov skal få mulighet til å utøve sin religion, få tilpasset maten sin og kunne bevare tradisjonene sine, dersom de ønsker det, sier Krohne.
Helse- og omsorgspersonell må̊ ta hensyn til kulturelle aspekter i hvert enkelt tilfelle.
– Du kan ikke gå ut fra at alle personer med en bestemt bakgrunn har samme behov. Alle helse- og omsorgstjenester må̊ planlegges og utføres med forståelse for enkeltindividets behov, forventninger og ressurser. Dette er helt i tråd med personsentrert omsorg, avslutter Krohne.