Kan kosttilskudd beskytte mot koronaviruset?

Bruk av kosttilskudd kan være nyttig om du mangler et næringsstoff eller om du av medisinske årsaker trenger det. Men kosttilskudd vil ikke styrke immunforsvaret ditt utover det normale, og dermed beskytte mot infeksjon fra koronaviruset.

Det finnes mange næringsstoffer som er involvert i normal funksjon av immunsystemet, som vitaminene A, C og D og mineraler som jern, selen og sink. Disse får du i deg ved å spise et variert kosthold etter kostrådene fra helsemyndighetene.

Kostrådene fra helsemyndighetene kan du finne her

Selv om kostholdet spiller en viktig rolle for opprettholdelse av immunsystemet, vil ikke enkelte næringsstoffer, matvarer eller tilskudd i seg selv «booste» immunforsvaret over normale verdier. Kosttilskudd er bare nyttig dersom du har påvist mangel av et næringsstoff eller av andre medisinske årsaker har et økt behov. God håndhygiene og renhold er fremdeles de beste tiltakene man kan gjøre for å unngå infeksjon.

Du kan lese mer om hva du kan gjøre for å bedre immunforsvaret her

For en del vitaminer og mineraler kan høye inntak dessuten føre til uønskede helseeffekter og forgiftningssymptomer. Det er derfor også angitt øvre grenser for inntak for en del vitaminer og mineraler.

Mange produsenter lover mer enn de kan holde. Hvis noe høres ut som det er for bra til å være sant, så er det vanligvis det. Matportalen har informasjon om merking og markedsføring, og også advarsler mot en del typer kosttilskudd.

Du kan lese mer om dette her

Utsatte grupper

Det er allikevel viktig å opprettholde god ernærings- og væskebalanse selv om man befinner seg i karantene/isolasjon. Pass på å spise og drikke jevnlig og gjerne til gitte tidspunkt, selv om appetitten kan være svekket.

Mer om eldre og ernæring

Personer som kan trenge å ta kosttilskudd er personer som har lavt energiinntak, ikke spiser alle typer næringsmidler eller har sykdommer som fører til økt behov. Kosttilskudd kan imidlertid ikke erstatte det mangfoldet av stoffer som et variert kosthold gir. For personer med spesifikke næringsbehov er det viktig å fortsette å følge de rådene som gjelder for deg. Dette kan innebære å be om hjelp til å skaffe egnede matvarer som du har behov for.

Her kan du lese mer om kosthold ved bestemte diagnoser og sykdomstilstander

Opptatt av kosttilskudd og koronaviruset: Torun Holm Totland.

Vitamin D-tilskudd hos eldre

Et kosthold i tråd med helsemyndighetenes anbefalinger gjør at de fleste får i seg det de trenger av næringsstoffer gjennom maten de spiser. Kosttilskudd kan imidlertid være gunstig for å dekke behovet for utvalgte næringsstoffer i noen grupper av befolkningen eller i deler av livsløpet. For eksempel vitamin D-tilskudd til eldre og dem som er lite ute i dagslys. I sommerhalvåret produserer vi vitamin D i huden når vi er ute i sollyset. I den mørke årstiden er vi avhengige av å få vitamin D fra kosthold og tilskudd. Mange eldre kan oppleve å ha redusert appetitt og matinntak, samtidig som de kanskje er mindre utendørs.

Anbefalt daglig inntak av vitamin D for den generelle befolkningen er 10 µg for voksne og 20 µg for eldre over 75 år. Vitamin D har betydning for omsetningen av kalsium i kroppen, muskelfunksjon og risiko for fall og benbrudd.

Mer om vitaminer, mineraler og kosttilskudd finner du her

Hvordan få i seg nok vitamin D?

Gode kilder til vitamin D i kosten er ulike typer fet fisk, som makrell, sild, laks, ørret og kveite, og 100 gram fet fisk tilsvarer omtrent 10 µg vitamin D. Makrell i tomat til to brødskiver tilsvarer 2,5 µg vitamin D og det samme gjør ett egg. I tillegg er smør og margarin, ekstra lett melk og en type gulost tilsatt vitamin D i mindre mengder. Du får ca 1,2 µg vitamin D fra to glass melk eller to skiver gulost eller smør/margarin til tre skiver brød dersom matvarene er tilsatt ekstra vitamin D. Tran er også en svært god kilde, og en teskje gir ca 10 µg vitamin D.