Aldring i Norge: Møt Ingebrigt Steen Jensen og Ivar Dyrhaug

Ivar Dyrhaug og Ingebrigt Steen Jensen møter Geir Selbæk til samtale om Parkinsons, demens og livet under Aldring i Norge, 5.-7. desember.

Selbæk er forskningssjef i Aldring og helse. Aldring i Norge består av en fagkonferanse, Aldring i Norge-dagene og et åpent arrangement, Helt åpent om aldring, og skjer i Oslo 5.-7. desember.

Steen Jensen har nylig stått fram i mediene med sin demenssykdom gjennom å ha skrevet boka “Før jeg forsvinner”, som kom ut 5. oktober.

– Boken handler om at jeg fikk Alzheimers diagnose for snart et år siden. Jeg har skrevet meg gjennom dette året. Det er greia, sier han til VG.

Åpen og ærlig dialog

Han har skrevet boka sammen med forlegger Kjetil Kristoffersen. I bokomtalen forteller han blant annet:

– Om angsten, om tanken på at jeg snart skal dø, ikke får følge jentene mine opp kirkegulvet og ikke se barnebarna mine vokse opp. Om å innse at jeg vil bli en belastning for mine nærmeste.

Han fortsetter:

– I denne boken følger jeg min egen sykdom gjennom det første året og kjenner at en annen historie er mulig. Den handler om å bruke all energi på det som gjør meg glad (og det er mye!) og unngå alt som skaper angst, uro, press og sorg.

Begge to ønsker å bidra til å øke oppmerksomhet og redusere stigma omkring sykdommene de er rammet av. Jeg tror mange vil ha nytte av å høre deres historie.

Geir Selbæk

Nå kommer altså Steen Jensen både til Aldring i Norge-dagene og Helt åpent om aldring, sammen med den tidligere NRK-profilen Ivar Dyrhaug. Dyrhaug, som ledet programmet Beat for Beat i mange år, sto fram med sin Parkinsonsykdom tidligere i år.

Selbæk er opptatt av at samtalen skal være åpen og ærlig og skje på Steen Jensen og Dyrhaugs premisser.

Mye nytt og nyttig på programmet

Aldring i Norge skal vise mulighetene, og ikke bare utfordringene knyttet til aldring og alderdom.

– Det vil både handle om hvordan den enkelte gjennom livet kan gjøre gode valg for å forebygge sykdom, óg om hvordan samfunnet kan legge til rette for de gode valgene, sier Selbæk.

Veien inn og ut av sykehus – hvor går den eldre pasienten? er ett av de viktige temaene på Aldring i Norge-dagene. – Det er mange dilemmaer rundt det spørsmålet, forteller professor og overlege Torgeir Bruun Wyller. Du vil få eksempler på ting som kan bli bedre for eldre pasienter på sykehus, og mer kunnskap om tilstander som bør føre til innleggelse.
Hvordan skal vi hjelpe hjelperne? Leder Jane K. Hagen er en av dem som vil fortelle hva de gjør for å hjelpe hjelperne hos seg på Aldring i Norge-dagene. Hun jobber ved Klukstuen omsorgssenter og Parkgården sykehjem på Hamar.

– Vi belyser viktige problemstillinger i alderdommen, som kulturdeltagelse, seksualitet, kjønnsperspektiver, familie, sosialt nettverk og rus. Vi viser blant annet hvordan helsevesenet kan møte økte krav fra flere eldre uten å gå på kompromiss med kvaliteten i tjenesten. I det ligger også en plan for å hjelpe hjelperne.

Musikk og sang som verktøy i helse- og omsorgstjenestene er ett av de andre temaene på Aldring i Norge-dagene 2022: Vegar Rangul fra Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg holder foredraget.