
Med en gang pandemien rammet Norge, så hadde de ansatte på sykehjemmet møter og diskuterte tiltak i tråd med helsemyndighetenes råd og anbefalinger. Sykehjemmet i Åsane har 60 plasser, som er delt inn i 6 boenheter med 10 beboere i hver. Alle beboerrom har eget bad og toalett, og hver boenhet har eget felleskjøkken og dagligstue.
Lever vanligvis som storfamilie
– Beboerne er vanligvis sammen som en storfamilie, gjerne med både pårørende og frivillige til stede til måltider og ellers, men med koronavirusutbruddet har vi måttet gjøre tilpasninger, for å forhindre smitte. Beboerne sitter nå på små bord i god avstand fra hverandre, vi er svært opptatt av god håndhygiene og besøk kan vi dessverre ikke ha, sier ledende hjelpepleier Linda Alfheim, som har ansvaret for en somatisk avdeling. Der er storparten av de ti beboerne i ulike stadier av demens.
Alfheim forteller at selv om mange av beboerne ikke helt får med seg hva utbruddet kan bety, så er det veldig viktig at de ansatte fremstår som trygge overfor beboerne, så de ikke skal bli urolige.
– At mange ikke får dette helt med seg er jo både på godt og vondt, men vi ansatte er viktige for at hverdagen skal fremstå med en så stor grad av normalitet som mulig, sier hun.
Må tilpasse aktiviteter
Sykehjemmet legger vekt på å ha god kompetanse innen demens, og har til vanlig mange daglige aktiviteter tilpasset personer med demens.
– Vi satser mye på sang og musikk som en del av tilbudet til beboerne, og har blant annet en gruppe frivillige som flere ganger i uka kommer og hjelper oss med dette. Vi har også besøk av elever fra en barneskole, som har arrangert quiz for de eldre. Ikke noe av dette kan foregå under besøksforbudet, noe flere av beboerne sier at de savner, sier hun.
Les mer om koronaviruset og aktiviteter for eldre
– Vi forsøker å holde dem i gang med både individuelle aktiviteter og aktiviteter i små grupper. Vi bruker musikk til bevegelse, og beboerne kan bevege seg rundt inne på avdelingen, samt ute sammen med oss ansatte. Inntil nylig, så fikk de også møte pårørende ved hovedinngangen, men det har vi innskjerpet av smittevernhensyn, sier hun.

Skjermdump fra Facebook
Bruker Facebook bevisst
Hun forteller at de bruker sosiale medier bevisst under koronavirusutbruddet, både i kontakten med de pårørende og med de frivillige. Facebook-siden ble sist oppdatert bare for et par dager siden.
– Vi var blant de første sykehjemmene i Bergen til å bruke Facebook, og har lang og god erfaring med sosiale medier. Vi er derfor få, to andre og jeg, som har ansvaret for å oppdatere siden vår. Beboerne har underskrevet på samtykkeskjema, og vi er nøye på bruk av bilder og alle personvernregler.
Mangler utstyr
Og så bruker de også både Skype og video i kontakten med de pårørende.
– Men vi mangler utstyr, og i en mellomperiode, så har vi brukt privat utstyr for at beboerne skal få essensiell kontakt med dem der ute, sier hun.
Hun ser en stor grad av dugnadsånd blant de ansatte; mange tar ekstraarbeid i disse dager.
– Til tross for omstendighetene, som legger stort press på oss, så har vi en positiv tilnærming. Sammen skal vi klare dette, avslutter hun.