Hjerneløftet – et løfte til deg selv og egen hjerne

Aldring og helse har nå lansert Hjerneløftet - en gratis guide som gjennom et helt år gir deg forskningsbaserte råd for en sunnere hjerne.

Forskning viser at minst 40 prosent av demenstilfeller potensielt kan forebygges eller utsettes gjennom livsstilsendringer. Forskningssjef Geir Selbæk er en av forskerne bak initiativet. Han er medlem av Lancet-kommisjonen om demens, som har presentert 14 risikofaktorer vi selv kan påvirke. 

– Hjerneløftet er et nytt initiativ fra Nasjonalt senter for aldring og helse. Ved å delta i programmet får man konkrete, forskningsbaserte råd for hvordan styrke hjernehelsen og potensielt bidra til å forebygge demens, sier professor Geir Selbæk, forskningssjef i Aldring og helse.

Logo Hjerneløftet

– Hvem kan delta i Hjerneløftet, og hva innebærer det å delta?

– Alle kan delta i Hjerneløftet, og det er gunstig å starte tidlig, sier seniorforsker Grete Kjelvik, Aldring og helse, hovedansvarlig for utviklingen av Hjerneløftet.

Guide til bedre hjernehelse

De som deltar vil hver måned i løpet av et år få tilsendt leksjoner med praktisk kunnskap og inspirasjon til å gjøre enkle små grep i hverdagen for å styrke egen hjernehelse. De får rett og slett en guide til bedre hjernehelse.

Bilde av seniorforsker Grete Kjelvik, Aldring og helse, som har hatt hovedsansvaret for å utvikle Hjerneløftet
– Grunnmuren i helsa vår bygges stein for stein livet gjennom, og selv små endringer i livsstil kan styrke hjernen over tid, sier seniorforsker Grete Kjelvik. Aldring og helse. Foto: Martin Lundsvoll

Økt kunnskap skal gjøre det lettere å ta gode valg.

– Hver leksjon inneholder også tips og råd som er ekstra viktige for god helse over lang tid. Det er et gratis og frivillig tilbud til å lære mer og få forskningsbaserte råd, sier Grete Kjelvik.

– Hvem kan ta Hjerneløftet?

– Hjerneløftet passer for alle, om du er ung, midt i livet eller er godt voksen. Dette er en unik mulighet til å lære mer og få enkle råd og tips på veien til varige og positive endringer. Det eneste du forplikter deg til, er deg selv, til å gjøre en positiv endring for deg selv.

Små grep – stor gevinst

– Hva er bakgrunnen for opplegget?

– Levevaner kan gjøre en betydelig forskjell. Forskning viser at sunne levevaner kan fremme god eldrehelse. Grunnmuren i helsa vår bygges stein for stein livet gjennom, og selv små endringer i livsstil kan styrke hjernen over tid, sier Grete Kjelvik.

– Hva kan hver og en av oss oppnå etter å ha gjennomført de 12 leksjonene?

– Å delta i Hjerneløftet kan gi deg mere bevissthet om levevaners betydning for egen helse, samt mer kunnskap om Hjerneløftets fem hovedtema som er ekstra viktige for god helse. Du vil også få inspirasjon med enkle råd og verktøyet du trenger for enkle grep i hverdagen som er positive for hjernehelsen, understreker hun.