Hva skjer når produksjonen av pigment stopper, og håret blir grått? Og kan vi gjøre noe med gråningen av hår i fremtiden? Det snakket Geir Selbæk om på NRK P1+ torsdag. Hør praten her.
– At håret gråner, er vel ett av de vanligste aldringstegnene, sier forskningssjefen i Aldring og helse. Annenhver onsdag snakker han om aldring på P1+.
Hvorfor blir håret grått?
Det er stamceller på rett sted i hårsekkene som gjør at håret ikke gråner med årene, står det å lese på forskning.no. Når de såkalte melanocyttstamcellene blir sittende fast på feil sted i hårsekken, får de ikke tilført pigmenter til hårstrået. Det kan komme av naturlig aldring, eller på grunn av stresshormoner.
– Noen opplever at håret gråner allerede i 30-årene, mens andre beholder fargen til høy alder. Genene ser ut til å ha stor betydning, selv om stress og sykdom også kan gjøre at håret gråner, sier Selbæk.
Det er forskere fra USA, som har gjort de nye funnene etter studier på mus. Musene har samme melanocyttstamceller i hud og hår som mennesker.
Vil vi kunne forhindre grått hår?
– Dette er en vel gjennomført studie, og resultatene gir håp om at man kan påvirke prosessen slik at håret ikke grånes. Det gjenstår å se om funnene kan overføres fra mus til mennesker, sier Selbæk.
Nå vil forskere se på om disse stamcellene kan bevege seg til rett plass i hårsekkene, eller finne ut hvordan man kan flytte på dem. I så fall kan det være at gråningsprosessen kan reverseres.
– Samtidig synes jeg ikke grånende hår er den mest problematiske delen av aldring, og jeg taler av erfaring, sier han.