Inga (105): En overlever
Les det første intervjuet i serien her
– Målet er å vise gamle menneskers ressurser og utfordringer, sier daglig leder Silje B. Eikemo hos Verdighetsenteret.
– Med serien vil vi bidra til å redusere stigma og aldersdiskriminering, sier daglig leder Kari Midtbø Kristiansen, Nasjonalt senter for aldring og helse.
Gjennom intervjuprosjektet Årringer vil leserne få møte 22 eldre (75+) fra alle landets fylker.
– Befolkningen blir eldre og gamle over 75 år vil utgjøre en stadig større andel av befolkningen. Derfor er det viktig å høre deres stemme, sier Eikemo.
Samles om et felles mål
Samarbeidspartnerne Nasjonalt senter for aldring og helse og Stiftelsen Verdighetsenteret – omsorg for gamle jobber til daglig med ulike aspekter innenfor aldring og eldreomsorg.
– Vi har faglig tyngde innenfor hver våre spesialiserte felt. Nå, i dette samarbeidet, samles vi om et felles mål – å styrke interessen for og kunnskapen om eldres liv, helse, aldring og livets siste fase, sier Kari Midtbø Kristiansen.
I forlengelsen av Leve hele livet – en kvalitetsreform for eldre vil vi gjennom serien rette spesiell oppmerksomhet mot forhold som innvirker på den enkeltes eldre år: Livshendelser, helse, mestring og død.
Behov for kunnskap om eldre
Demografiske framskrivninger viser at antallet og andelen eldre i Norge vil øke i årene som kommer. Flere faktorer synes å påvirke den framtidige eldrehelsen positivt.
– Det forventes likevel at utviklingen vil innebære store helse- og omsorgsutfordringer, ikke minst på bakgrunn av en sterk økning i antall personer som får demenssykdom, sier Kristiansen.
– Befolkningsendringen utløser et behov for kunnskap om eldre menneskers liv og helse, både hos helsepersonell og i den øvrige befolkningen, mener Eikemo.
– Vi håper derfor at serien kan være en øyeåpner som gjør at leserne får bedre kunnskap om hvordan det er å være eldre i Norge i dag, sier Kristiansen.
Først ut: Inga Drotninghaug Moe (105)
Først ut i rekken av eldre intervjupersoner er en av Norges eldste personer, 105 år gamle Inga Drotninghaug Moe fra Nesna.
Hun har overlevd to pandemier og en krig. Dramatiske hendelser til tross: det er en vital 105-åring vi møter på Nesna.
– Jeg er heldig som har fått være så frisk, sier hun.