Gåfotball mot demens – og hvordan vi opplever vår egen alder

Gåfotball har blitt et nytt og spennende tiltak for personer med demens, og Flint Tønsberg leder an som en foregangsklubb. I den nyeste episoden av Aldring og helse-podden tar vi turen til Slagenhallen for å møte spillerne og ildsjelene bak prosjektet. Hva kan gåfotball bety for personer med demens?

– Det er kombinasjonen av sosialt fellesskap og fysisk aktivitet som gjør dette tiltaket unikt. Det gir både mening og mestring, sier forskningssjef Geir Selbæk.

Episoden tar opp de positive ringvirkningene gåfotball kan ha, både på og utenfor banen. Som historien om en deltaker, som gikk fra å bruke rullator til trening til å gå uten hjelpemidler.

I Skråblikk på forskningen reflekterer vi over hvordan vi opplever vår egen alder. Hvorfor føler mange seg yngre enn de faktisk er? Og kan denne subjektive alderen påvirke helsen vår på noen som helst måte?

Vi dykker også dypere inn i hva som skjer i aldringsprosessen på cellenivå. Denne gang snakker vi om telomerer, de små tingene som beskytter DNA´et vårt. Kan vi påvirke dem gjennom vår livsstil?

 – Det er ingen quick-fix, men forskningen gir oss noen spennende innsikter, sier Selbæk.

Til slutt sender vi vår reporter Dagny ut på gata for å høre hva folk flest tenker om aldring – og hvilke spørsmål de har om å det bli eldre.

Lytt til episoden her:

Du finner den også på Apple podcasts og Spotify

Lytt til alle episodene her