Skrøpelighet

Skrøpelighet (engelsk frailty), eller redusert motstandskraft, er et hovedkjennetegn på en geriatrisk pasient.

Hva er skrøpelighet?

Skrøpelighet er et mål på kroppens reduserte evne til å håndtere sykdom og stress, og er derfor et godt mål på biologisk alder. Det er sjelden én enkelt årsak til skrøpelighet. Skrøpelighet er heller et resultat av at aldring, sykdom, skade og livsstilsfaktorer virker sammen. Eldre med skrøpelighet har høyere risiko for bivirkninger og komplikasjoner ved behandling. Det er derfor viktig at skrøpelighet blir identifisert, slik at de får individuelt tilpasset behandling.

En studie fra Helseundersøkelsen i Trøndelag i 2024 fant at over 10 % av nordmenn over 70 år lever med skrøpelighet. Det er store forskjeller mellom aldersgrupper: Kun 3 % av de mellom 70–74 år er skrøpelige, mens andelen er ti ganger høyere for de over 90 år.

Det finnes flere kriterier for å påvise skrøpelighet, som uønsket vekttap, lav ganghastighet, redusert gripestyrke, utmattelse, lavt fysisk aktivitetsnivå, sansetap, polyfarmasi, kognitiv svikt og redusert evne til daglige aktiviteter.

Begrepet skrøpelighet

Begrepet skrøpelighet er omdiskutert blant helsepersonell og i befolkningen. Mange oppfatter det som negativt og stigmatiserende. I mangel av et bedre alternativ for å beskrive denne klinisk målbare tilstanden, må ikke ordvalget bli en barriere for å sikre riktig, persontilpasset behandling for eldre.

Vurdering av skrøpelighet er relevant både i primærhelsetjenesten og på sykehus, og gir verdifull informasjon ved overganger mellom ulike nivåer i helsetjenesten.

Verktøy for helsepersonell

Klinisk skrøpelighetsskala

Klinisk skrøpelighetsskala (Clinical Frailty Scale) er et nyttig verktøy for å kartlegge skrøpelighet på en enkel måte.

Last ned skjemaet fra Legeforeningen

Vestre Viken HF har utviklet et e-læringskurs for helsepersonell om bruk av Klinisk skrøpelighetsskala. Kurset tar 15 minutter å gjennomføre.

E-læring om Klinisk skrøpelighetsskala (kompetansebroen)