Det har vært påvist at depresjon, diabetes og hypertensjon, blant andre, er risikofaktorer for Alzheimers demens. Imidlertid har det vært lite forskning på faktorer som påvirker sykdomsutvikling. Å finne slike faktorer, særlig faktorer som kan bli behandlet, som for eksempel depresjon, er svært viktig. Forskningsresultater har vært sprikende om hvorvidt depresjon påvirker progresjon av Alzheimers demens.
En norsk studie har undersøkt om depresjon påvirker sykdomsutvikling av Alzheimers sykdom. Denne studien inkluderte 282 pasienter med Alzheimers sykdom (amnestisk lett kognitiv svikt og demens). Disse pasientene er en del av en multisentersstudie hvor 357 pasienter ble fulgt opp med en undersøkelse etter gjennomsnitt to år på hukommelsesklinikkene ved Oslo Universitetssykehus-Ullevål, St. Olavs hospital eller Sykehuset Innlandet. Pasientene ble undersøkt med Cornell skala for depresjon ved demens (CSDD) for å vurdere depresjonssymptomer, endring i samlet skår for klinisk demensvurdering (KDV) ble brukt for å måle sykdomsforverrelse. I tillegg ble det utført hjerneavbildning (MRI), spinalpunksjon for demensmarkører, vurdert stress (kortisol i spytt) og genetikk (ApoE). Det ble også utført en forløpsanalyse av CSDD for å undersøke utviklingen av pasientens depresjonssymptomer.
Forløpsanalysen viste at det var stor variasjon i utvikling av depresjonssymptomer. De fleste (82.8%) av pasientene hadde lave depresjonssymptom ved begge undersøkelsene, 3.9% av pasientene hadde høye depresjonssymptom som ble bedre og 13.3% av pasientene hadde moderate depresjonssymptom som forverret seg i løpet av toårsperioden. Sistnevnte gruppe hadde signifikant raskere utvikling av Alzheimers sykdom sammenlignet med gruppen med lave depresjonssymptom ved begge undersøkelsene.
Det er forskjellige måter å tolke resultatet på. Den første er at utvikling av depresjonssymptomer fører til raskere utvikling av Alzheimers sykdom. Men det er også mulig at pasientene som hadde raskere utvikling av Alzheimers sykdommen utviklet høyere grad av depresjonssymptomer. Til slutt kan depresjonssymptomene ha forårsaket dårligere kognisjon.
Pasientene som var inkludert ved OUS og Sykehuset Innlandet var del av Norsk register for personer som utredes for kognitive symptomer i spesialisthelsetjenesten (NorKog), som driftes av Nasjonalt senter for aldring og helse og eies av OUS. Studien ble finansiert av Extrastiftelsen gjennom Nasjonal foreningen for folkehelsen.
Referanse
-
Barca ML, Persson K, Eldholm R, Benth JŠ, Kersten H, Knapskog AB, Saltvedt I, Selbaek G, Engedal K. Trajectories of depressive symptoms and their relationship to the progression of dementia. J Affect Disord. 2017 Nov; 222:146-152. doi:10.1016/j.jad.2017.07.008. Epub 2017 Jul 8. PubMed PMID: 28704802.