Vi har et nasjonalt forskningsmiljø innen aldring og helse, med samarbeid på tvers av land, regioner, profesjoner og tjenestenivåer. Forskningsprofilen er bred, med et særlig fokus på virkelighetsnær forskning med klinisk relevans.
Forskningen skal bidra til nettverksbygging og økt kunnskap innen fagfeltene demens, alderspsykiatri, funksjonshemning og aldring og utviklingshemning og aldring. Forsknings- og utviklingsprosjekter Aldring og helse gjennomfører skal ha fokus på å bedre omsorgs- og behandlingstilbudet til eldre og deres pårørende. Kunnskapen som skapes, videreformidles raskt og på en forståelig måte.
Forskningsprosjekter
Forskningsnyheter

Nytt utredningsverktøy for Lewylegemedemens er klart til bruk: Nå trengs pasienter til utvikling av en medisin mot sykdommen
– Nå kan vi endelig oppdage og behandle Lewylegemedemens med et nytt utredningsverktøy, som vi har oversatt og tilpasset til norske forhold. Vi…

Håp om at håret ikke vil grånes når du blir eldre
Hva skjer når produksjonen av pigment stopper, og håret blir grått? Og kan vi gjøre noe med gråningen av hår i fremtiden? Det snakket Geir…

Ensomhet i alderdommen – hva må fysioterapeuten vite?
Forfattere av fagkronikkMagnhild Nicolaisen, sosiolog, forsker ved Nasjonalt senter for aldring og helse. Kariann Krohne, sosialantropolog, PhD.,…
Ny bok om demens: Hvordan forebygge uflaks
I sin nye bok Demens – alt du bør vite om demenssykdommer og hvordan de forhindres, lister professor Geir Selbæk opp 12 påvirkbare risikofaktorer…

Nytt og lovende om medisin mot Alzheimers sykdom
Onsdag kom legemiddelselskapet bak utviklingen av en ny og lovende medisin mot Alzheimers sykdom med nye positive resultater. Legemiddelet Donanemab…

Behovet for hjelp på hjemmebane blir stadig større jo eldre vi blir
En fordobling i antallet på 80-åringer i 2040 vil føre til at flere av oss vil trenge hjemmetjenester i fremtiden. – Volumet på tjenestene vil…
Hedret for banebrytende forskning på hjerne og hjerte
Evandro Fei Fang og Dan Atar ble denne uken tildelt Nasjonalforeningens forskningspriser for 2023. H.M. Kong Harald sto for tildelingen.

Kan en ny vitaminpille gi lengre og friskere liv?
Norske forskere prøver nå å behandle selve aldringen for å gi oss lengre og friskere liv, og håper at dette også kan motvirke blant annet…
Bli med på studie om osteoporose, fysisk aktivitet og trening
Fysioterapeuter og annet helsepersonell, som regelmessig møter pasienter/brukere med osteoporose, inviteres til å delta i en ny studie. Det er forskere tilknyttet OsloMet, som utfører studien. De ønsker å innhente kunnskap om hva klinikere ønsker å vite mer om når det gjelder osteoporose, også kalt benskjørhet, og fysisk aktivitet. Dette vil de bruke til å skrive nye forskningsartikler, og til å utvikle fremtidige forskningsprosjekter og helsetilbud.
Hvilke erfaringer har fysioterapeuter med å gi fysioterapibehandling til beboere med langtidsopphold i norske sykehjem, og hvordan er de involvert i livets sluttfase?
Fysioterapeuter vektlegger tradisjonell fysioterapi, som trening, over tid til beboere i sykehjem, men er ikke involvert i sluttfasen av livet til beboerne. Det viser ny forskning av Elisabeth Wiken Telenius fra Aldring og helse m.fl. Fysioterapeuter bør bidra med behandling, som øker livskvaliteten og lindrer smerter i livets siste fase, mener forskerne. Det bør være et mål å få på plass retningslinjer, som kan veilede fysioterapeuter i denne fasen.

Våre forskere
