Vi har et nasjonalt forskningsmiljø innen aldring og helse, med samarbeid på tvers av land, regioner, profesjoner og tjenestenivåer. Forskningsprofilen er bred, med et særlig fokus på praksisnær forskning med klinisk relevans.
Forskningen skal bidra til nettverksbygging og økt kunnskap innen fagfeltene demens, alderspsykiatri, funksjonshemning og aldring og utviklingshemning og aldring. Forsknings- og utviklingsprosjekter Aldring og helse gjennomfører skal ha fokus på å bedre omsorgs- og behandlingstilbudet til eldre og deres pårørende. Kunnskapen som skapes, videreformidles raskt og på en forståelig måte.
Forskningsnyheter

Hvordan står det til med helsa til eldre i Norge i dag?
Vi blir stadig flere eldre her i landet, og mange fungerer bedre enn tidligere. Men en aldrende befolkning gjør at flere lever med kroniske sykdommer…

Slik kan kommunene forbedre helse- og omsorgstjenestene til personer med demens
Opplevde økt samarbeid mellom leger, sykepleiere og pårørende og mer effektive behandlings- og omsorgstiltak.

Nytt håp med pille mot Parkinsons sykdom
Norske forskere ledet av professor Charalampos Tzoulis ved Universitetet i Bergen har funnet en mulig medisin mot Parkinsons sykdom, og kanskje andre…
Viktig, variert og interessant om sykdom ved aldring
Etter tid med koronapandemi var det igjen dags for Geriatrikongressen i begynnelsen av april i tradisjonsrike Gamle logen i Oslo. Espen Rostrup…

Nytt strategisk samarbeid om musikk som helseressurs for eldre
Aldring og helse og Polyfon kunnskapsklynge for musikkterapi inngikk nylig et strategisk samarbeid, som skal bidra til kunnskapsbasert bruk av musikk…
Verdens største studie på forventet levealder og sykdom: Hva med Norge?
En ny studie fra Folkehelseinstituttet viser at det for forventet levealder har det vært en økning både for menn og kvinner. Det skyldes hovedsakelig at dødeligheten for hjerte- og karsykdommer, kreft og luftveisinfeksjoner har gått ned. Studien gir også en omfattende oversikt over den såkalte sykdomsbyrden i våre 11 fylker. Den viser at det har vært en økning i antall leveår med god helse i alle fylkene. Sammenliknet med andre land i studien er det svært lite helseforskjeller i Norge.
Menn kan ta igjen kvinnene i levealder
I 2060 forventer SSB at menn i gjennomsnitt skal leve til de er 89 år, opp fra 81,6 år i 2021, mens kvinner har en svakere utvikling. – Det skyldes nok livsstilsendringer, som tobakk, alkohol og kosthold, sier Ane M. Tømmerås i SSB om befolkningsutviklingen framover. Hun forteller også at det vil bli mange flere eldre, spesielt av de aller eldste, samt at det vil bli flere gamle innvandrere.
Forskningsprosjekter

Våre forskere
