Luftforurensning – følg anbefalingene

Det er vanskelig å påvirke luftforurensningen, men hvis mulig bør vi følge myndighetens anbefalinger for spesielt utsatte områder. Tren i mindre trafikkerte gater og bruk nesa som et filter for den lufta du puster inn.

Fakta

Forurenset luft i store byer fører til en helserisiko, og luftforurensning påvirker også hjernen. Forskning viser at personer som bor i områder med høyere luftforurensning er mer utsatt for demenssykdommer. 

Hvorfor?

Vi vet for lite om hva som skjer i hjernen når vi utsettes for luftforurensning. Forskning fra Mexico, viste at hunder har forandringer i hjernen som ligner det vi ser ved Alzheimers sykdom.

Sannsynligvis skyldes det veldig høye nivåer av luftforurensning, særlig svevestøv. Svevestøv er de små partiklene som til enhver tid er i luften du puster inn. Den største enkeltkilden til svevestøv er biltrafikken, med sotpartikler fra dieselbiler og piggdekk som sliter på veibanen.

Partiklene fra svevestøvet er så små at de går inn i lungene og føre til akutte og kroniske helseeffekter. Mennesker som bor i nærheten av en sterkt trafikkert vei, er utsatt for helseplager som følge av svevestøvet.

Dette er en risikofaktor som er vanskeligere å påvirke for den enkelte. Et globalt problem, og trolig en av de faktorene der myndighetene kan iverksette tiltak som kan redusere forekomsten av demens i framtiden. 

Hva kan du selv gjøre?

Følge anbefalinger fra myndighetene i forhold til spesielt utsatte områder og tidspunkt for luftforurensing som for eksempel å unngå rushtiden om du kan.

Dersom du trener i trafikkert område, velg gater eller veier med mindre trafikk.

Hvis du følger med på Miljødirektoratets informasjon om luftforurensning der du bor, kan du ta forhåndsregler på dager med særlig høy forekomst av svevestøv. 

Du finner Miljødirektoratets oversikt over luftkvalitet i Norge her.